Donderdag 7 maart was -op onze normale spelregelavond- Allard Lindhout de spreker van de maand. Hij is één van de aanstormende jonge scheidsrechters in hetbetaald voetbal en bezocht ons twee jaar geleden ook, Toen stond vooral zijn
loopbaan als scheidsrechter centraal, nú lag de nadruk op de werkwijze van de VAR. Sinds dit seizoen wordt in de Nederlandse competitie dit hulpmiddel ingezet. De VAR mag alleen ingrijpen als er een duidelijke fout door het arbitrale trio wordt gemaakt of een overtreding in aanloop naar een doelpunt niet wordt opgemerkt en de beelden wel het bewijs van buitenspel, bal in of uit of van een overtreding leveren. Dan wordt de SR ingeseind niet het sein te geven voor een hervatting totdat de VAR alles heeftbekeken en (eventueel na overleg door SR met VAR) een beslissing is genomen.

Met actuele beelden (bal wel/niet over de zijlijn bij Real Madrid – Ajax, vasthoudenvan een aanvaller in scoringspositie bij Roma – Porto) en de aanwezigen in de zaal als VAR werd getracht tot de juiste beslissing te komen. Interactief, enkele jeugdigescheidsrechters werden uitgedaagd in interviewvorm hun beslissing uit te leggen.
De VAR bekijkt de wedstrijdbeelden en geeft advies als er een doelpunt is gescoord, als er mogelijk sprake is van een strafschop, als er een directe rode kaart gegeven moet worden en als bij een waarschuwing/veldverwijdering sprake is van persoonsverwisseling. Het advies moet kort en bondig zijn, geen oordeel maar beschrijven watje ziet. Het gaat om de feiten. Als de VAR geen overtuigend bewijs kan vinden in de beelden blijft de oorspronkelijke beslissing van de SR staan.

“Met beelden van overtredingen maakt Allard duidelijk waar SR/VAR opletten bij directe rode kaarten. Komt een speler inglijden met zijn noppen naar voren gericht op onderbeen/enkels of over de grond, balgericht en wordt de tegenspeler in de sliding meegenomen? Is er sprake dat een arm/elleboog als wapen wordt ingezet of ondersteunen de armen een speler op een natuurlijke wijze bij het springen naar de bal, waarbij ook een tegenstander wordt geraakt? Ga dan niet uit van je onderbuikgevoel, maar hou je aan de feiten. Wat heb je gezien? Wat laten de beelden zien?
Al met al een boeiende en interessante spelregelavond, Rond de klok van 22.00 uur bedankte Rudie Boone (bestuurslid opleidingen) Allard voor zijn eigen wijze van presenteren en ontving deze spreker het bloemetje en de enveloppe met inhoud. 

Tekst : Han Marsman

Foto’s: Mark Pelgrom en Rens Bluemink