,Boerenverstand: Rechters leren van scheidsrechters

 

Stelt u zich een eredivisiewedstrijd voor waarbij in de laatste minuut het winnende doelpunt wordt gemaakt na een mooie lange aanval. Niets aan de hand maar toch keurt de scheidsrechter het doelpunt af omdat de bal bij de doelschop (45 seconden eerder) niet stil lag. Formeel misschien terecht maar geen scheidsrechter of VAR die dit zou doen vanwege deze formaliteit. En als dit wel zou gebeuren dan zag de toekomst voor de betrokken arbitrage er slecht uit want iedereen ziet dit.

Dit schrijf ik om te laten zien dat beslissingen van de arbitrage allemaal en voor iedereen zichtbaar en controleerbaar zijn. Dit is in het voetbal ingeburgerd maar in de rechtspraak nog totaal niet. Dat bleek toen alle rook optrok over de kinderopvangtoeslagaffaire. Rechters bleken ouders die een fractie van het totaal bedrag niet hadden terugbetaald, veroordeeld te hebben tot terugbetalen van het gehele ontvangen bedrag. Onbegrijpelijk dat dit regelmatig is gebeurd en dat dit pas na goed spitwerk van wat journalisten en de Kamerleden Leyten en Omtzigt boven water kwam.

Uit zelfanalyse bleek dat rechters dit soort uitspraken ook deden omdat ze wisten dat anders de Belastingdienst toch in beroep zou gaan en ze de ouders een verdere rechtsgang wilden besparen. Zou dit ook gebeurd zijn als net als in het voetbal deze uitspraken openbaar zouden zijn?

De vraag stellen is hem beantwoorden want laten we ons eens voorstellen het acht uur journaal dat begint met een verslaggever die een uitspraak van die dag behandelt waarin een rechter heeft geoordeeld dat ouders die omdat ze 72 euro niet hadden terugbetaald nu het gehele voorschot van 25.000 euro aan kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Voor de goede orde: als ze die 72 euro wel hadden betaald dan hadden ze recht op die 25.000 (Dit is echt gebeurd, ik heb enkel die 25.000 afgerond).

Het land zou te klein zijn: alle actualiteitenprogramma’s zouden er die avond over gaan, het zou de buitenlandse media halen en Kamervragen zouden worden gesteld. En binnen de kortst mogelijke tijd zou deze onzinnige regeling van tafel zijn en zou de ouders recht worden gedaan.

We kunnen niet stellen dat de arbitrage in het voetbal optimaal werkt, zeker de VAR kan nog veel beter. Maar laten we blij zijn dat alle beslissingen controleerbaar zijn.

De politiek kan hier een voorbeeld aan nemen: maak uitspraken van rechters (geanonimiseerd op namen maar met de feiten) openbaar en de grote fouten worden er net als in het voetbal direct uitgehaald.

En rechters worden dan net als scheidsrechters weer mensen van vlees en bloed die niet alleen naar de formele regeltjes kijken.

.

.