Afgelopen donderdagavond (met de voortreffelijk georganiseerde pub quiz) waren er opgeluchte gezichten van deelnemers aan onze boerenverstand eredivisie poule. Zij waren blij dat Makkelie voor het eerst dit seizoen de Eagles floot, maar net als bij de quiz zaten ze er ook hier naast, want de vraag was “Hoe vaak fluit Makkelie dit seizoen in Deventer?”  En Nijmegen is bij lange na geen Deventer, dus voorlopig is het aantal wedstrijden dat Danny in Deventer heeft gefloten nog steeds nul. En daar zal met name Ronny Mulder nog wel eens wakker van liggen, want hij voorspelde maar liefst vijf optredens van Makkelie in de koekstad! De treinen van de NS rijden waarschijnlijk nauwkeuriger dan dat deze voorspelling van Ronny uitpakt!

Hoe staat het eigenlijk met onze poule, wie liggen er goed op koers voor de eerste prijs? Bij de quiz werd al de vraag gesteld welke ploeg het vaakst als degradant is getipt en het juiste antwoord was RKC dat maar liefst 38 keer als degradant is voorspeld..  en hoewel er nog van alles kan gebeuren lijkt het daar bepaald niet op.

Momenteel staan PEC, Sparta en Fortuna onderaan. Als we naar de voorspellingen kijken dan heeft niemand van alle 69 deelnemers twee van deze drie ploegen als degradant en slechts 26 deelnemers hebben één van deze ploegen als degradant. Tot deze 16 kenners behoort Jelle van de Valle, die daarmee van de Zwarte Bond toch momenteel de beste kansen lijkt te hebben.

Maikel Spijkerman heeft PEC als degradant voorspeld, maar ook Cambuur (nu 8e) dus dat is nog geen voorspelling om mee te koop te lopen. Maikel heeft ook als één van de weinigen voorspeld dat Makkelie niet in Deventer fluit, dus daarmee kan hij wel echt verschil maken.

Het kampioenschap lijkt beslist ten gunste van Ajax (tenzij er nog een Overmars-effect optreedt) en dat is goed nieuws voor de meeste deelnemers, want 41 deelnemers hebben de Amsterdammers als kampioen getipt.

Cambuur is de verrassing van het seizoen, terwijl die club door onze kenners maar liefst 16 keer als degradant is voorspeld. Frits Brinks heeft Cambuur als 14e voorspeld en was daarmee t.o.v. vele andere deelnemers nog erg optimistisch; kortom Cambuur gaat voor veel strafpunten zorgen.

Zie we al favorieten voor de eindzege? Mijn buurjongen lijkt voor de poedelprijs te gaan, want hij heeft Feyenoord als kampioen en Eagles als laatste voorspeld met 100 tegendoelpunten. Daar gaat het dus strafpunten regenen.

Voor de eerste plek was Dick Schneider natuurlijk de torenhoge favoriet en hij had ook nog eens Eagles-Zwolle goed voorspeld. Maar nu hij ook al de pub-quiz heeft gewonnen, is het toch te hopen dat hij niet nog eens wint. Dick heeft overigens voor de return in Zwolle (begin april) 2-0 voorspeld en die wedstrijd wordt voor onze poule zeer belangrijk.

De grootste concurrente voor Dick komt waarschijnlijk van de familie Keijl waar ze allemaal meedoen. Gert moet die familiestrijd natuurlijk winnen en hij ligt goed op schema met Fortuna als degradant en bijvoorbeeld Twente op de vijfde plaats in de eindrangschikking. Maar dit zegt allemaal nog niet veel, want vooral de doelpunten voor en tegen de Eagles leveren veel (straf) punten op.

 

Dick Toorneman en Gerhard Langenkamp hebben 80 of meer tegendoelpunten voor de Eagles voorspeld en worden enkel overtroffen door Milan Rouwenhorst met 96 en Gerard Harmelink met 103 tegendoelpunten. Op dit moment hebben de Eagles nog maar 34 tegentreffers en ieder doelpunt ernaast is goed voor 7 strafpunten…

“Tel uit je winst”, zou een goed accountant zeggen, maar een bekend Rotterdamse wijsgeer zou dat pareren met zijn eigen tegeltjeswijsheid: “De punten worden pas op de laatste dag verdeeld” en daar kunnen wij niets tegenin brengen. Wel kunnen we geschiedenis schrijven, want de Boerenverstand-poule kan zomaar eens de eerste prijsvraag worden, waarbij de winnaar in de min eindigt. We houden het spannend tot het eind!