Een ‘Luis’ in de pels is er niets bij…

De nationale vrouwenelf uit Spanje toont ballen door achter Jenni Hermoso te blijven staan (onthoud u die naam, we komen er straks nog even op terug). Haar vurige wens de voorzitter van de Spaanse voetbalbond tot aftreden te dwingen, is momenteel een hot issue.

Het zal u niet ontgaan zijn: de volle kus op de mond (dat is iets anders dan de kus op de volle mond; gatver!) Nadat de Spaanse schonen de WK-finale winnend afsloten tegen het fysieke team van Sarina Wiegman, rook voorzitter Rubiales zijn kans. De Engelsen moesten (terecht) het onderspit delven tegen een beter Spanje en maakte zich op voor de prijsuitreiking. Tot zover was er nog niets aan de hand…

Bij de felicitaties ging de preses echter wat ver in zijn enthousiasme en toen hij Hermoso in de armen had, liet hij zich gaan, pakte haar hoofd vast en zoende haar vol op de mond. Aanvankelijk was er niet zoveel mis(s), maar om een of andere reden, ontstond er toch ophef. Naar de precieze oorzaak zullen we moeten gissen.

Wellicht voelden de andere spelers van ‘La Furia Roja’ (de rode woede) zich achtergesteld. Gelijke behandeling is tegenwoordig nogal een dingetje in het vrouwenvoetbal; als voorzitter van de RFEF moet je dat weten en daarop inspelen, dus: óf je kust niemand op de mond, óf allemaal! Hij koos voor geen van beide en dan heb je de muñecas aan het dansen.

Mogelijk zijn de media debet aan de ontstane commotie. In eerste instantie leek er namelijk geen vuiltje aan de lucht: zowel Rubiales als Hermoso leken er in de feestvreugde oké mee te zijn dat het spontaan geschiedde. Toen het uitvergroot werd in de media, laten we het in dezen een ‘botoxeffect’ noemen, waren de rapen gaar. Zelfs de politiek bemoeide zich ermee en de temperaturen in Spanje liepen naar een hoogtepunt.

Een man die gezoend wordt, is natuurlijk even uit balans en dus kondigde Rubiales deze week aan terug te treden. 1 Dag later heeft hij al last van het Rutte-effect (geen actieve herinnering?) en wil hij toch aanblijven als voorzitter. Borja Iglesias (geen familie van…) heeft zich als eerste mannelijke voetballer solidair verklaard met de dames. Ook hij zal niet meer voor de nationale voetbalelf uitkomen (bij de mannen, wel te verstaan). Over de beweegredenen van Iglesias tast Boerenverstand in het duister, maar ook daarover kan je je bedenkingen hebben. Laten we uitgaan van het positieve.

Nu de Spaanse voetbaldames zich achter Hermoso scharen, kiest de bond partij voor haar voorzitter. Hermoso wordt voor leugenares uitgemaakt en dat is niet zo mooi (‘hermoso’, in het Spaans). Zij gaf aan dat ze geen instemming gegeven heeft; Rubiales geeft aan van wel (om haar de gemiste strafschop te vergeven en dat te bezegelen met de (judas)kus). Maar hij kon dit misschien ook niet weten: ‘rubia’ betekent namelijk ‘blond’ in het Spaans… Interessant welke kant dit op gaat. Misschien dat de betere liplezer uitkomst kan bieden over wat er precies gezegd is.

Boerenverstand vraagt zich trouwens af wat er gebeurd zou zijn als Engeland gewonnen had en Sarina Wiegman bijvoorbeeld een man op de mond gezoend zou hebben. Zou er dan ook zo’n ophef ontstaan zijn of zouden er dan direct talloze open sollicitaties aan de KNVB gericht worden om in aanmerking te komen voor het bondsvoorzitterschap?

Ach, wie het weet zal het zeggen… Waren we in de jaren ’60 misschien iets te losbandig, tegenwoordig is elke schijnbeweging er een teveel. Om in voetbaltermen te blijven: één zoen maakt nog geen totaalvoetbal en de bekende rol van Judas is eveneens geschiedenis. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Wij beperken ons tot een column, maar sluiten niet uit dat deze soap meer schrijfsels oplevert.