Boerenverstand 2021 (16) – Top(B)sport op de spelen

Er is na Nederland tegen team USA alle reden om positief over het damesvoetbal te schrijven. En dan heb ik het niet over het niveau van de wedstrijd (Feyenoord speelt zelfs nog beter) en al helemaal niet over de Nederlandse capaciteiten als het gaat om strafschoppen te nemen. De situatie bij de afgekeurde Nederlandse 3-2 had zelfs veel weg van het aloude Comedy Capers, het had in ieder geval weinig met voetballen te maken.

Nee het positieve was nu niet op het veld te vinden maar naast het veld. Want daar stonden twee assistent-scheidsrechters die hun mannetje (vrouwtje) stonden. Vier keer keurden ze terecht een doelpunt af voor buitenspel en dat waren geen eenvoudige beslissingen. De VAR deed er zelfs een keer drie minuten over om het te controleren maar dat kan ook goed aan de (niet) communicatie hebben gelegen. Want ga er maar aanstaan: de scheidsrechter was een Australische, beide assistenten kwamen uit Korea, de vierde vrouw uit Japan, de var uit Qatar en de assistent var uit Singapore. En als je dat ziet dan ben je toch benieuwd in welke taal en hoe er gecommuniceerd wordt, jammer dat we dat op tv niet meekregen! Dat verliep zichtbaar niet vlekkeloos zo moest Nederland in de wedstrijd ook wel erg lang wachten voordat de strafschop genomen mocht worden. Om daar de misser aan toe te schrijven gaat te ver want daarvoor missen we ook bij de dames teveel strafschoppen.

Opmerkelijk was het dat de Amerikaanse dames nauwelijks protesteerden bij die gegeven strafschop. Dan gaat het er bij de Gold Cup in Zuid Amerika wel anders aan toe want daar ontaardde de halve finale tussen Mexico en Canada na opstootjes en discriminerende koren in een massale vechtpartij op het eind. Het zou verstandig zijn van de Zuid-Amerikanen om Bjorn Kuipers en zijn team in te vliegen voor de finale, dat kan Bjorn er na een schitterende carrière nog net wel bij doen!

Wat dat betreft sportiviteit kunnen wij heren dus nog vaak een voorbeeld nemen aan de dames. De Nederlandse voetbaldames gaan na een opmerkelijk toernooi met een niet te tellen doelsaldo dus naar huis. Jammer dat ze niet één doelpuntje konden lenen van onze waterpolosters. Want die wonnen met een nieuwe Olympische recordscore van 33-1 van Zuid Afrika. En als u bedenkt dat een wedstrijd daar vier keer acht minuten duurt dan betekent dat dat Nederland vaker dan één keer per minuut heeft gescoord.

Deelnemen is belangrijker dan winnen is het vrij vertaalde oeroude motto van de Spelen en dat gaat na deze waterpolo wedstrijd dus ook in 2021 nog steeds op.