Boerenverstand 2021 (14) – Meedoen is belangrijker dan winnen

 

Met de buurjongen was het een groot feest gisteren. De kamer hadden we versierd met rood witte ballonnen (zul je net weer zien dat Feyenoord in het grijs-geel speelt), ranja en gezonde hapjes stonden klaar. Gelukkig had ik mij op alle scenario’s voorbereid dus ook op een bloedeloos gelijkspel. Het hoogtepunt van de avond was dan ook de rust toen ik alle doelpunten liet zien van de dameswedstrijd Nederland-Zambia die in Tokio is gespeeld. Dat viel zo in de smaak dat hij halverwege de tweede helft vroeg of we nog een keer naar die doelpunten konden kijken. Afspraak voor de return is al weer gemaakt …

Nederland-Zambia was erg interessant want een uitslag van 10-3 is niet alledaags. Wat is hier in hemelsnaam gebeurd?Dat een ploeg tien doelpunten kan maken is al een zeldzaamheid maar dat je er dan ook nog eens drie tegen krijgt is echt uniek.  Je verwacht dit soort uitslagen bij GA Eagles-Terwolde maar toch niet bij het grootste sportevenement ter wereld. Uw columnist ging eens op onderzoek uit en kwam opmerkelijke dingen tegen. Het eerste wat opvalt is de opkomst van Zambia; daarin zit zoveel folklore en energie dat ze al moe moeten zijn geweest toen de wedstrijd begon. Zie hier voor fimpje.

Maar het plaatje wordt pas compleet als we de mening van coach Wiegman lezen over de omstandigheden in Tokio. Klik hier. De coach ziet het dus als een gevangenis en zo zal de Nederlandse verdediging er ook wel over denken….die willen dus naar huis en daarmee zijn de drie tegendoelpunten wel verklaard. Het wordt nog leuk in de volgende wedstrijden want de voorhoede wil juist wel: u moet dus niet gek opkijken als het bij de volgende wedstrijd van onze dames 6-6 wordt. Maar behalve bij het damesvoetbal gebeuren er meer vreemde dingen op de Olympische Spelen.

De Australische springruiter Jamie Kermond mist de Spelen in Tokio nadat hij positief heeft getest op cocaïne. De 36-jarige Kermond zou in Japan zijn olympisch debuut maken maar mag nu dus niet meedoen. Dit is toch heel vreemd: het paard levert hier toch de prestatie de ruiter zit enkel in het zadel wat heeft die nu voor voordeel aan doping? Zijn landgenoot Jay Miles ontsnapte met lakens uit het hotel, dat moest hij wel want hij kon geen vaccinatiebewijs tonen en zou anders wekenlang opgesloten hebben gezeten.

Nog gekker is het verhaal van een Oegandese atleet die in Japan vermist werd nadat hij er niet in was geslaagd zich te kwalificeren. Het gaat hier om gewichtheffer Julius Ssekitoleko die nu als vermist staat opgegeven. Hij wordt nu gezocht voor drugssmokkel: wel handig van de mensen achter de schermen want een gewichtheffer kan wel iets vervoeren! En aan de achternaam te zien hebben ze er slim aan gedaan om hem van een andere naam te voorzien.

Zes Poolse zwemsters waren al in Japan na vier jaar keiharde training. Het bleek echter dat de Poolse Bond een administratieve fout had gemaakt bij inschrijving waardoor betrokkenen linea recta weer huiswaarts konden keren, die gingen dus enkel figuurlijk nat.

De Nederlandse hockeydames zouden een oefenwedstrijd spelen tegen Australië maar de wedstrijd ging niet door. Niet door corona in de selectie maar omdat de bus niet op tijd kwam om de dames te vervoeren. Toen ze eindelijk op de plek van bestemming kwamen, bleek dat de Australische dames al bijna klaar waren met een onderling potje en niet meer tegen Nederland wilden spelen.

Het motto van de Olympische Spelen was altijd dat meedoen belangrijker is dan winnen. Deze Spelen hebben er tot nu alles van weg dat het meedoen al moeilijker is dan het winnen.

 

 

Is er dan behalve over de uitslag van dopingcontroles dan  niets positiefs te melden over de Spelen?

Gelukkig wel want waar wij als mannen natuurlijk wel naar moeten kijken is het spannende beachvolleybal voor dames. De Noorse ploeg waagde het op het EK om niet in bikini’s te spelen maar in korte broek en dat beperkt de bewegingsvrijheid. Ze kregen daarvoor terecht een boete want dat komt het kijkspel niet ten goede, zie hieronder het verschil. Hopelijk wordt dit beleid voortgezet in Tokio dan hebben we toch nog iets om ‘s nachts de wekker voor te zetten en wakker van te liggen …

Maar dat is dan weer niet geschikt om aan de buurjongen te laten zien.

.