De eredivisie wordt komende vrijdag hervat, hoewel het na de lange onderbreking door het WK meer aanvoelt alsof er een nieuw seizoen begint. Er is ook het nodige veranderd: zo ging Remco Pasveer als kandidaat-keeper mee naar het WK, speelde daar geen minuut en moet nu kennelijk zo snel mogelijk worden vervangen. Nu heeft Ajax weliswaar meer tegendoelpunten dan NEC, maar om daarom dan direct veel geld uit te geven voor een nieuwe keeper blijft vreemd.

Gapko is vertrokken bij PSV en daardoor is het kampioenschap al in de winterstop beslist, temeer omdat Ajax nu veel sterker is geworden, omdat ze eindelijk van Blind verlost is.

Grote winnaar van de lange winterstop is de penningmeester van Heerenveen die na iedere wedstrijd van Andries Noppert vrolijker werd, want de marktwaarde van deze keeper steeg van 2 miljoen naar 10 miljoen en met dat laatste bedrag kun je toch wat financiële gaten wegwerken.

Onze Eagles hebben het in het altijd lastige tweede seizoen in de eredivisie tot dusverre prima gedaan. Na een qua programma zwaar begin werden in belangrijke wedstrijden wel de punten gepakt en staan ze nu keurig elfde.

Wij hebben de lange winterstop gebruikt om te analyseren wat voor Go Ahead Eagles de ideale degradatiekandidaten zouden zijn met het oog op volgend seizoen. Dan moeten ze zichzelf uiteraard wel handhaven.

Het onderaan staande zwakke Volendam beschouwen wij al als gedegradeerd. Fortuna Sittard zal zich waarschijnlijk wel handhaven en dat is goed nieuws, want volgend jaar kan daar de Turkse eigenaar zomaar vertrekken en met hem veel spelers en dan zakt deze club als een kaartenhuis in elkaar.
Vitesse is niet in te schatten, want als daar geen financiële injectie komt dan zal het nog verder afzakken, dus ook de Arnhemmers moeten niet degraderen.
Als van het trio Cambuur, Emmen en Excelsior zich er ook nog twee handhaven dan kunnen onze Eagles gerust aan het volgende seizoen beginnen, een seizoen wat sowieso “leuker” wordt voor de supporters, omdat dan Heracles en Zwolle weer op het hoogste niveau spelen en de afvaardiging uit Oost weer op het niveau is waar het hoort.

Voor uw herinnering nog even de meest opmerkelijke uitslagen van de eerste seizoenshelft:
Volendam – Twente 1-0
Jong Ajax – Heracles 4-0
En internationaal was City tegen United met 6-3 de meest bizarre uitslag. Qua kaartenbeleid deed Nederland – Argentinië daar niet voor onder.

Net als deze column is de bal weer rond. Ofwel: het balletje gaat weer bijna rollen, we zijn benieuwd! We wensen u een sportief aantrekkelijke tweede seizoenshelft toe!