De eindstand van onze voetbalpoule kan worden opgemaakt en wij komen er nu achter dat dit door onze puntentelling nog een ingewikkelder klus is dan het correct tellen van de punten voor het Songfestival. Daarom nu eerst aandacht voor de winnaar van de poedelprijs: normaal schande als je die wint, maar dat pakt nu geheel anders uit.

Als trouwe lezer van deze columns zou u verwachten dat Dick Schneider de poedelprijs zou winnen, omdat hij op de DSV-veiling van Bas Nijhuis 250 strafpunten kreeg aangesmeerd en met zo’n aantal strafpunten moet je toch wel onderin eindigen. Maar Dick hoeft zich geen zorgen te maken; sterker nog: hij komt pas in deel 2 aan de beurt als we het over de toppers hebben, nu eerst de tobbers.

In de eredivisie zijn dat nu de Eagles die vijf wedstrijden op rij verloren en vooral Heracles dat wel heel miraculeus toch nacompetitie moet spelen. Willem II is de sigaar en Fortuna had de naam mee. want die ontsnapten wel op een heel gelukkige manier aan degradatie onder andere door de VAR (‘var away’ bij Heracles-Sparta).

De vragen over de Eagles leverden in onze poule veel strafpunten op. Ieder punt dat men ernaast zat was goed voor 15 strafpunten en ieder doelpunt voor- en tegen ernaast leverde 10 strafpunten op. En dat hakt erin, kunnen we u meedelen.

We merken dat erg goed aan Milan Rouwenhorst, die fantastisch voorspelde, zelfs op kop lag, maar met 60 doelpunten voor en 96 tegendoelpunten voor de Eagles, zat hij er wel erg naast. Alleen daardoor al leverden deze twee vragen hem 680 strafpunten op, De Eagles scoorden immers maar 37 doelpunten en ze kregen er 51 tegen.

Ondanks deze missers is Milan totaal kansloos voor de poedelprijs. Want deze is voor de buurjongen, de fanatieke Feyenoord-fan, die al weken met een glimlach en in Feyenoord shirt rondloopt. Hij had, om zijn vriendjes te plagen, de Eagles helemaal onderaan gezet met maar 20 punten en meer dan 100 tegendoelpunten. En daardoor leverden alleen de vragen over de Eagles hem al meer dan 1.000 strafpunten op. Mede doordat hij Feyenoord als kampioen had voorspeld, is hij met afstand de terechte winnaar van de poedelprijs. Zelfs als je hier een ‘Europese conferentie’ over zou beleggen, had je dit niet kunnen bedenken. Hopelijk presteren de harde werkers uit Rotterdam beter tegen AS Roma in Albanië.

Dat hij de poedelprijs gewonnen heeft, moet je zo’n jonge jongen natuurlijk heel rustig vertellen en uitleggen, want wij willen vooral zijn goede stemming niet bederven. Als Feyenoorder is het leven al zwaar genoeg de laatste decennia. Maar… dat was helemaal niet nodig! Hij was juist zeer verheugd met de poedelprijs! Hij gaat er iets lekkers van kopen en dat delen met zijn Eagles-vriendjes als Feyenoord de finale in Tirana speelt. Hopelijk vinden ze de juiste weg naar Rome en grijpt het legioen de prijs waar Feyenoord zo naar hunkert.

Verder zullen we geen namen van deelnemers noemen die onderin zijn geëindigd: we respecteren de privacy en dat komt de schrijvers van Boerenverstand wel heel goed uit; Wij kunnen het volgend jaar alleen maar beter doen en daar kijken we dan ook reikhalzend naar uit.

Over enkele dagen de volgende column. Daarin maken we de winnaars bekend. Durft u die al te voorspellen?