Als je niet zo goed bent in  voetballen, kan je een paar dingen doen:

  • je wordt coach
  • je wordt scheidsrechter
  • of je wordt keeper

Zo blijf je toch nog lekker met het spelletje bezig. Toch?

In het geval van Fred Grim kunnen we al twee opties afvinken; we weten immers allemaal tot welke wisselende successen dit geleid heeft: Als keeper heeft de geboren Amsterdammer het tot de wereldbeker geschopt in ’95, achter Edwin van der Sar. Als trainer mocht hij even interim bondscoach spelen nadat Danny Blind ontslagen was. Een daverend succes was dat ook al niet…

“Right”, said Fred, en hij richtte zich op het coachen van clubteams. Aangezien hem dat niet veel beter afgaat, adviseren wij van Boerenverstand hem zich aan te melden voor een KNVB-cursus voor scheidsrechters. Hopelijk is 3x scheepsrecht en vist hij daar niet achter het net.

Bij Studio Sport en Studio Voetbal gaat het al geruime tijd over keepers. Zo ook weer afgelopen weekend, waarin trainer Arne Slot openlijk zijn goalie afvalt: “De beste keeper van Israël is nou eenmaal niet de beste keeper van Nederland, want bij de 2-2 ging hij niet geheel vrijuit.” Bij nader inzien had hij wellicht beter zelf op de goal kunnen gaan staan, dan had Feyenoord tenminste nog een Slot op de deur…

Ook afgelopen woensdag ging het gezelschap weer af: na een fout van de keeper zakte het hele elftal als een plumpudding in elkaar en daardoor kon Real Madrid uiteindelijk winnen. Toneelspelen kunnen ze allemaal als de beste maar als het op karakter aankomt geven de sterren niet thuis. De 3-1 van Real was hiervan het beste bewijs: meteen na de aftrap na de 2-1 viel het derde en beslissende doelpunt.

Bij de Amsterdammers ging het al eerder deze week mis. De aanval creëerde voldoende kansen en mogelijkheden (die twee worden nog vaak door elkaar gehaald), maar het bleef doelpuntloos tot de rust in het Europese treffen met de sluwe Portugezen. Ik heb ze jaren geleden al tot ‘Portugalbakken‘ gedoopt, want de wijze van voetballen vind ik weinig sympathiek te noemen. ‘Kont in eigen 16’ en schoppen tegen alles wat erdoor komt. De Spaanse scheidsrechter Del Cerro Grande floot niet eens slecht, maar dat de eerste kaart voor Ajax was, verwonderde me wel, dat terzijde. Terug naar de keeperskwaliteiten.

Sinds de blessure van Pasveer bij Ajax incasseert de ploeg van Erik ten Hag opeens opvallend veel tegengoals. Afgelopen dinsdag tastte Onana volledig mis bij de tegengoal en het wrange resultaat staat op ons netvlies. Kortom: apart volk, die keepers…

Wij van Boerenverstand hebben daarom eens gezocht op internet naar wat er nou allemaal te vinden is over keepers. Waar wij ‘Polletje’ binnen de DSV kennen als een trouwe en sympathieke bezoeker van ons clubhuis, daar ging Hans van Breukelen bijna 35 jaar geleden (op 12 april 1987 om precies te zijn) de mist in, door een bal die van een polletje stuitte voor een tweede keer op te pakken. In de wedstrijd tegen Feyenoord verspeelde hij daardoor de winst (het werd in de 90e minuut 1-1), maar niet de titel. Dat blijft ons bij, terwijl Van Breukelen ook bekend stond als een penaltykiller: zowel in de Europacup 1-finale stopte hij twee pingels (tegen, jawel, Benfica) als in de finale tegen de Russen. U herinnert zich het welbekende vingertje onder zijn oog nog wel richting Igor Belanov, toen ‘De Breuk’ de ijskoude Rus er enkele seconden later van weerhield vanaf 11 meter te scoren.

Beste lezer, er is zoveel te vinden dat 1 column eigenlijk niet voldoende is om hier aandacht aan te besteden, vandaar dat we ons beperken tot een paar ‘high lights’, vrij vertaald als hoogte- dan wel dieptepunten.

Veelzeggend is dat veruit de beste redding dit seizoen in de eredivisie afgelopen zaterdag was bij NEC-Sparta: niet van een keeper maar van een Sparta-speler die met een geweldige reflex een doelpunt voorkwam. De VAR was kennelijk zo onder de indruk dat hij vergat in te grijpen. Dit is de derde keer in korte tijd dat NEC de dupe is van een beslissing van de VAR, getuige ook een reactie op Twitter:

 

 

Maar beelden spreken veel meer dan woorden en daarom voegen wij graag twee zaken toe aan deze editie: allereerst rechts een opvallende krantenkop die ik vorige week tegenkwam:

Ik vraag me oprecht af of Job Schuurman serieus heeft nagedacht toen hij dit aan de verslaggever toevertrouwde.

Het leukst van alles blijven toch altijd de bewegende beelden: 

U ziet verschillende keepers die handelen zonder boerenverstand als u het ons vraagt. Kijk en geniet van deze ‘comedy keepers…’ Volgens onze financiële man zijn deze goalies dé perfecte ‘sluitpost’ van elke vereniging, maar dan alleen in financieel opzicht en dan vooral op korte termijn!

Tot de volgende Boerenverstand; ‘keep’ smiling! 😊