KAbinet rutte versus FC Barcelona 

 

FC Barcelona is voor velen een Spaanse club met een belangrijk Nederlands tintje. En dat komt niet alleen door Johan Cruijff want ook onder andere Johan Neeskens, Ronald Koeman, gebroeders De Boer, Marc Overmars en Mark van Bommel zijn er trainer geweest of hebben er gespeeld. Financieel is Barcelona een wonder: want ondanks een ongekend grote schuld van ongeveer 1,4 miljard bestaat ze nog steeds.

Hoe kunnen we deze schuld het beste uitleggen? In Camp Nou kunnen 100.000 toeschouwers: als het uitverkocht is dan “zit” er achter iedere toeschouwer een schuld van 14.000. Hetgeen Barcelona jaarlijks aan rente betaalt is ongeveer gelijk aan de gehele begroting van Feyenoord. En dan hebben we het alleen maar over rente en niet over de spelers, salarissen en bijvoorbeeld de onderhoudskosten van Camp Nou. Hetgeen Barcelona jaarlijks aan rente betaalt is ongeveer gelijk aan de gehele begroting van Feyenoord. En dan hebben we het alleen maar over rente en niet over de spelers, salarissen en bijvoorbeeld de onderhoudskosten van Camp Nou.

Door Spaanse journalisten werden artikelen geschreven over de hoge salarissen voor de voetballers hetgeen bij Piqué niet goed viel. Er was geschreven dat hij 28 miljoen zou verdienen en daarover werd hij zo boos dat hij zijn salarisstrook openbaar maakte. En daarop was te zien dat hij 2,32 miljoen netto verdiende in een halfjaar. Bruto is dat ongeveer 8 miljoen op jaarbasis. Nog veel en veel te veel voor zo’n armlastige club en Piqué is bepaald niet de enige grootverdiener bij Barcelona. Barcelona moest afscheid nemen van Messi met een transfersom van precies nul: men was blij van zijn forse salarispost af te zijn. Groot voordeel voor de nieuwe trainer Hernández van deze situatie is dat hij niet snel zal worden ontslagen want voor een ontslagvergoeding is simpelweg geen geld meer.

De club is vooral in deze beroerde financiële positie gekomen door de structuur van de club waarbij de voorzitter wordt gekozen door de leden. En je wordt enkel gekozen als je belooft de echte sterren naar de club te halen. Mede hierdoor liepen het financieel totaal uit de hand en de vraag is dan ook of Barcelona wel financieel kan overleven of dat het “to big to fall is”. Wat dat betreft doet Ajax het veel beter – dat kun je aan zakenman Marc Overmars wel overlaten – daar zijn geen tekorten. Bij Ajax gaat de penningmeester over het geld en niet de voorzitter.

 

 

Toch zie ik in Nederland helaas wel een overeenkomst van het wanbeleid bij Barcelona want bij de nieuwe regering kan financieel gezien in een keer alles. Het is in voetbaltermen alsof we Pelé, Cruijff en Messi tegelijk kopen, zo snel loopt het begrotingstekort op ….

En dat met een penningmeester – lees Minister van Financiën (Kaag) – die kundig is op vele gebieden … maar van geld weinig kaas heeft gegeten. Alsof je een doelman als spits opstelt ….

Laat het nieuwe kabinet niet eindigen zoals het er nu bij Barcelona voorstaat.