Pappen en nathouden 

 

Een van de lezers van boerenverstand wees mij erop dat de in de vorige column voorgestelde regel om bij tien doelpunten verschil in het amateurvoetbal de wedstrijd als geëindigd te beschouwen in Amerika bij het baseball (honkbal) al geldt, dus KNVB: goed voorbeeld doet volgen! Iemand anders merkte op dat het ook veel beter is voor de sfeer in de derde helft die dan ook wat langer kan duren wat dan weer goed is voor de (lege) kas van de clubs.

In onze eredivisie poule konden de eerste punten behaald worden door de uitslag van GA Eagles-Zwolle goed te voorspellen. De puntentelling voor deze wedstrijd is:

  • de juiste uitslag levert 100 punten op
  • geen juiste uitslag maar wel in “toto” vorm goed is nul punten
  • anders 100 strafpunten

Onze echte voetbalkenners Dick Schneider en (nieuw lid) Rob Westerweel sloegen direct keihard toe want zij hadden beiden 1-0 voorspeld. Overigens was Dick zo slim om vanwege zijn voorspelling in de 90e minuut de sproeiers vast aan te zetten om zo wat tijd te winnen. Zijn argument dat hij dit deed om de gemoederen te bedaren, geloven we niet en daarom krijgt Dick voor deze actie 10 strafpunten.

Van de 80 deelnemers hadden er maar liefst twaalf 1-0 voorspeld, onder hen Erik Nieuwenhuysen, Henk Timmermans en Marinus de Winter, kortom de zwarte bond scoorde prima! Ook Dick Toorneman, Keijl jr, Gerard Harmelink en Maikel Spijkerman hadden het juist en doen dus volop mee om de prijzen.

We hebben nu 11 koplopers met 100 punten, Dick Schneider heeft 90 punten, 33 deelnemers hebben 0 punten en de andere 35 deelnemers die Eagles niet hadden laten winnen hebben 100 strafpunten, dus zijn ernu al grote verschillen. Maar er zijn nog heel veel (straf) punten te behalen en dus geldt dat het eerste gewin….

Het is overigens maar goed dat we de eredivisie voorspellen en niet de eerste divisie. Want dat daar Jong AZ en Jong Utrecht de top twee vormen zou vooraf niemand voorspeld hebben, zelfs Dick Schneider niet. 

Voor jonge scheidsrechters levert dit wel een dilemma op want wat als je wordt aangesteld voor de absolute topper Jong AZ tegen Jong FC Utrecht? Moet je dat dan uitleggen als een opstapje naar de eredivisie of heeft de KNVB je “weggeschreven” naar een onbelangrijke wedstrijd tussen twee beloften-teams?