De wereldkampioen schaken Magnus Carlsen heeft er voor gekozen om zijn wereldtitel niet meer te verdedigen met als argument dat hij niets meer te winnen heeft. En dat valt erg in hem te prijzen, want ieder mens en zeker een sporter moet altijd gemotiveerd zijn in de dingen die hij of zij doet.

Eigenlijk zou Carlsen een voorbeeld voor vele anderen moeten zijn.  Wij van Boerenverstand hebben een top elftal samengesteld van mensen die het voorbeeld van Carlsen zouden moeten volgen…

Dit elftal is als volgt samengesteld:

 1. Mark Rutte: de eens zo goed en fris ogende Rutte zit duidelijk te lang op zijn positie. Hij oogt flets, ongemotiveerd en pakt geen enkel groot probleem in onze samenleving meer aan. Bij de Boerenopstand was hij onzichtbaar, waar hij als premier voorop had moeten staan.
 2. Frank de Boer: de ooit zo goed voetballende Frank is als trainer een mislukking en als analist een ramp. Laat Frank lekker jonge voetballers gaan begeleiden, wellicht dat hij daar iets kan betekenen.
 3. Mark Parsons: Wie?? Die vraag zegt al genoeg. Hij is de trainer van het Nederlands dameselftal en straalt echt helemaal niets uit terwijl hij toch met dames mag werken. Maar misschien is dat wel juist een verborgen kracht en gaat hij er straks met de titel vandoor…
 4. Hugo de Jonge: was minister van Volksgezondheid en is nu minister van Volkshuisvesting. De mondkapjesdeal met Sybert van Lienden vond plaats onder zijn verantwoordelijkheid, zoiets kan gebeuren. Maar dat men nu ondanks een rechterlijke uitspraak de apps etc. rond deze deal niet wil vrijgeven is onbegrijpelijk. Wie dat accepteert kan als minister echt niet meer gemotiveerd verder dus laat een ander het roer overnemen.
 5. Dick Arne Benschop; geen bisschop, maar Benschop: de directeur van Schiphol waar vrijwel geen koffer meer goed verwerkt wordt. De Albert Heijn is altijd open en heeft dus personeel iets wat Benschop dus niet lukt, die kan dus alleen nog maar meer verliezen.
 6. Sparta-aanvoerder Adil Auassar: die greep in een oefenwedstrijd (jawel…) een Willem 2 speler bij de keel, een goed motief om de aanvoerdersband in te leveren of nog beter is dat hij aan een vechtsport gaat doen; op het voetbalveld heeft hij niets meer te winnen.
 7. Het DSV-voetbalteam: als je twee keer achter elkaar de Fair Play Cup wint, ben je dan nog echt gemotiveerd om echt voor de eerste prijs te gaan of kan je dan beter stoppen?
 8. Het duo Platini en Blatter: een beter symbool voor corruptie bestaat er niet. De heren hebben de zakken gevuld en zijn vrijgesproken en hadden allang het voorbeeld van Carlsen moeten volgen: inpakken en wegwezen!
 9. De voetballer Balotelli: is kampioen trainingshesjes aantrekken, dat die nog de motivatie heeft, is onbegrijpelijk al is hij qua gespeelde minuten de best betaalde voetballer ooit.
 10. Premier Draghi van Italië: zegt te zullen opstappen, wordt vervolgens gesteund door de oppositie en zegt dat hij blijft zitten en kondigt een dag later weer zijn vertrek aan. Gelet op de positie van de staatskas in Italië heeft hij ook niets meer te winnen en mogen wij weer dokken want de EU moet overeind blijven.
 11. Willem Alexander: hij verleent Frank Masmeijer amnestie tegen de wil in van justitie. Heeft hierdoor niets meer te winnen, kan hij niet vervangen worden door Maxima? Boerenverstand zou bandoneonist Carel Kraayenhof nog wel eens willen optrommelen om in plaats van een traan iets anders mooi tevoorschijn te toveren. Een wijs besluit bijvoorbeeld.

Boerenverstand daarentegen is nog steeds gemotiveerd; dit is slechts een voorproefje van het nieuwe seizoen. Wij wensen u een prachtig seizoen en alvast veel leesplezier toe.