De ene hattrick is de andere niet

We dromen er allemaal wel eens van om een hattrick te scoren. Eén van de twee columnisten van Boerenverstand kan het weten; in zijn voetbalcarrière die verder helemaal niets voorstelt zijn de herinneringen aan de hattricks hem altijd bijgebleven. Hij weet zelfs de wedstrijden nog waarin het gebeurde: uit tegen Roda’46 uit Leusden en thuis tegen vv Hoogland. Hij speelde destijds in de lagere senioren van s.o. Soest en het gekke was dat hij van tevoren wist dat hij goed zou spelen. Soms heb je dat. De gouden tip voor de jeugd is dat je dit gevoel kunt oproepen in jezelf, waardoor je eigenlijk als ‘vanzelf’ beter gaat spelen en de kans op een hattrick vergroot. In de wetenschap noemen ze dit het Pygmalion-effect. En nee, Pygmalion was zeker geen voetballer… Google hem gerust.

Jan Seelen van VVV presteerde het in 1959 om in 2 minuten driemaal te scoren tegen SHS. Helaas zijn daar geen televisiebeelden van, maar dit staat wel in de boeken als de binnen de kortste tijd gescoorde hattrick ooit. De oudere leden weten vast nog wel waar SHS voor stond; voor onze jongere leden de tip dit op te zoeken, want deze vraag komt terug in een volgende Boerenverstand pubquizronde.

Christiano Ronaldo is met 57 hattricks de absolute koning op dit gebied, op korte afstand gevold door Lionel Messi, die er 54 op zijn naam heeft staan. De Nederlander met de meeste hattricks op internationaal niveau is Klaas Jan Huntelaar die er 18 heeft geproduceerd.

Maar er zijn ook andere hattricks, waar men niet trots op hoeft te zijn… Zo miste de Canadese scheidsrechter bij het WK voor vrouwen in 2016 tussen Duitsland en Ivoorkust in 15 minuten tijd drie penalty’s op rij; er was toen nog geen VAR. Deze prestatie werd geëvenaard door Reünie dat in 2018 in de kampioenswedstrijd tegen FC Eibergen in korte tijd drie penalty’s op rij miste. Desondanks werd Reünie kampioen. Ergens is dat ook wel logisch, want als je drie penalty’s toebedeeld krijgt, betekent het ook dat je aanvallend voetbal speelt, dus zo gek is het ook weer niet.

Het Nederlands elftal heeft de twijfelachtige eer in deze echt ‘tob’ te zijn, want tijdens de EK- wedstrijd in 2000 tegen Italië werden maar liefst vijf van de zes penalty’s gemist: twee tijdens de wedstrijd en drie in de stafschoppenserie die Italië uiteindelijk won. Frank gebruikte zijn ‘Boer’enverstand niet en miste er toen twee, net geen hattrick!

 

Toch kan het altijd nog erger, want gisteren presteerde Nieuw-Zeeland speelster Meikayla Moore het onmogelijk geachte: zij scoorde een hattrick in eigen doel en u weet: een echte hattrick scoor je in één helft. Ze scoorde binnen het half uur met haar linkerbeen, haar rechterbeen en met het hoofd; driemaal in eigen doel tijdens de interland tegen Amerika. De doelpunten zijn via de volgende link te bekijken. Klik hier!

De vraag rijst of je het Moore kwalijk kunt nemen. Immers, als het verkeerd gaat, geeft men in voetballand al snel de trainer de schuld en die heeft haar niet tijdig gewisseld, waardoor de hattrick een feit was voordat men er erg in had. Het ironische is dat het gebeurde tijdens de ‘She believes’-cup. Dat bevestigt echter wel onze Pygmalion-stelling in de eerste alinea.

Wij van Boerenverstand hebben een even simpel als helder advies voor de coach van Nieuw Zeeland: stel Moore als spits op, een betere is er niet te vinden!