Boerenverstand De amateurs mogen weer!

 

Het amateurvoetbal gaat na de zomervakantie weer echt van start. Normaal verlangt iedere voetballer en de arbitrage naar de start van de competitie en dat verlangen zal nu nog groter zijn omdat er door corona ongeveer anderhalf jaar niet gevoetbald is.

Het zal in menig gezin tot strubbelingen leiden als vader (of moeder) de voetbalschoenen weer kan aantrekken want in de coronaperiode stond het gezin voorop en nu is daar weer Koning Voetbal! Grootouders worden ingeschakeld, schoonmoeders kunnen met goed excuus worden afgebeld, partners moeten afspraken verzetten, kortom het oude leven komt terug. 

Niet overal want het is natuurlijk de vraag hoeveel voetballers door de corona definitief zijn gestopt en of de clubs daardoor wel een representatief  elftal het veld in kunnen sturen. De (financiële) krachtsverhoudingen tussen clubs kunnen door de crisis sterk gewijzigd zijn, zelfs zodanig dat uw columnist voorspelt dat er vaker hoge uitslagen zullen komen in de nieuwe competitie en dan vooral op het lagere niveau. De doelpunten zullen in die wedstrijden dan als rijpe appelen van de boom vallen en uitslagen met meer dan 10 doelpunten verschil zullen geen uitzondering zijn.

De dames in de eredivisie gaven in de eerste speelronde al aan wat we kunnen verwachten; Ajax won met 7-1 en dacht koploper te zijn maar Twente denderde daar met een 8-0 overwinning overheen.

 

Die hoge uitslagen gaan we zeker zien bij clubs als Heerde en Helios die van niveau tweede en derde klasse zondag naar de zaterdag gaan en daar in de laagste vierde klasse moeten beginnen. Helios tegen EGVV op zaterdag 25 september zal als openingswedstrijd al een aardige testcase zijn. Heerde is op de eerste wedstrijddag vrij, die staan dus in ieder geval één keer niet bovenaan.

Hoe kun je als scheidsrechter je op deze veranderende omstandigheden voorbereiden?Denk eerst aan Bas Nijhuis bij de oefenwedstrijd Heracles-Eagles; kijk dus goed of beide teams wel een keeper in het doel hebben staan, dat kunnen ze zomaar vergeten zijn na zo’n lange voetbal loze periode. Epse moest in zijn eerste oefenwedstrijd een beroep op de 56e jarige Andre Groot Roessink, er waren geen andere keepers aanwezig. Bij grote krachtsverschillen tussen teams is het moeilijk om op volgen te scoren, want het spel speelt zich maar op één helft af en het zal een kunst worden om de bal niet tegen je aan te krijgen als scheidsrechter.

En ook al heeft de DSV op geweldige manier doorgetraind in de coronatijd, daar kun je het verschil dus moeilijk mee maken. Op gebied van weerstand is bij dergelijke wedstrijden ook weinig te verwachten en tijdrekken zal niet gebeuren door de ploeg die voorstaat maar door de ploeg die achterstaat want die moeten thuis veel uitleggen bij een hoge nederlaag. Maar om geel te geven voor tijdrekken aan een speler van een ploeg die dik achterstaat is ook al weer zoiets…..denk met boerenverstand!,  dus niet doen.

Bedenk wel bij zo´n wedstrijd dat hoeveel het ook wordt het veel spannender is dan bij de Formule 1. De race van afgelopen zondag op Spa-Francorchamps in België. Daar werden WK-punten uitgedeeld na een optocht waarbij niet ingehaald mocht worden. Deze regel zal wel zijn bedacht door Bernhard jr. zodat hij als directeur van Zandvoort nooit een kaartje hoeft te vergoeden als de wedstrijd niet doorgaat.….. 

 

 

 

Een groter notitieblokje en een goede pen (denk ook aan een reservepen) om de juiste score bij te houden zal een must zijn.

En voor wie zich echt wil onderscheiden een goed advies: vraag een ouder DSV lid die zelf niet meer fluit mee naar de wedstrijd als secretaris om de score exact en per minuut bij te houden. Dat kunnen ze uitstekend en je voorkomt dan dat bij een 14-0 einduitslag er na afloop discussie ontstaat. En dat de thuisclub stellig beweert na telling van de doelpuntenmakers er in totaal 15 doelpunten te hebben gescoord of dat de arme keeper van de uitploeg bij hoog en bij laag beweert er maar 13 te hebben doorgelaten.

Neem deze tip mee……… je kunt je er als scheidsrechter mee onderscheiden het komende seizoen!

.

.