Boerenverstand 7/9: De beste trainer van de eredivisie

Nu de eerste trainer al ruim voor 5 dec. de spreekwoordelijke zak (met geld) gekregen heeft, is het hoog tijd het trainersgilde eens tegen het licht te houden. De meningen verschillen, want waar de een denkt dat het altijd aan het team ligt, denkt de ander (het clubbestuur) dat de problemen verholpen worden door de trainer op straat te zetten. Kortom: de Boerenverstand-vraag rijst: Wie is beste trainer van de eredivisie? We beginnen bovenaan. Zoals u weet, tellen wij af naar de nummer 1.

18. Bij Fortuna Sittard geen trainer, maar een speler aan het roer, al wordt dat door het bestuur ontkend: Burak Yilmaz heeft zijn assistent Ultee (die formeel hoofdtrainer was) ontslagen. Hij probeert alles en iedereen te beïnvloeden, maar kan zelf weinig potten breken.

17. We maken ons hier niet populair mee, maar Ruud van Nistelrooy heeft van de PSV verdediging een rommeltje gemaakt. Als je er tegen de Eagles er twee tegen krijgt dan heb je je zaakjes niet op orde. In dat opzicht doet Feyenoord het ook niet best. Tegen Twente werd PSV echt afgestraft. Tsja, dan sta je op deze plek.

16. René Hake is tactisch veel minder sterk, want hij stelt alleen een voorhoede op die kan scoren als hij tegen topclubs speelt. Dat is niet al te slim, want je moet juist scoren tegen de zwakkere clubs om punten te halen! Het wordt hoog tijd dat er punten gepakt worden, anders haalt hij de Kerst niet eens.

15. Henk Fräser presteert niet bij FC Utrecht en moet vrezen voor zijn baan. Hij presteert zoals de supporters zich gedragen: zij moeten zich schamen voor hun ‘prestaties’. Hoe symbolisch als ‘fans’ hun eigen spelers bekogelen vanaf de tribune. Dan zou ik het ook wel weten: wegwezen!

14. De sympathieke Dick Lukkien presteert relatief goed. Als je met Emmen kunt presteren wat hij doet, dan is dat optimaal en is hij de beste trainer uit Drenthe, met een echte voetbalnaam: Dick voor elkaar dus!

13. Thomas Letsch is trainer van Vitesse of wat daarvoor door moet gaan. Door het vertrek is Vitesse een veredeld amateurteam geworden. Maar door de last minute versterkingen won hij in Groningen, dat is wellicht de ommekeer.

12. Rogier Meijer van NEC weten we weinig over te vertellen. NEC is een goede middenmoter en als ze van Vitesse winnen, is het seizoen alweer goed en de baan van Rogier gered. In onze poule doet hij het net iets beter dan Letsch, de trainer van de Arnhemmers.

11. Er gaat niets boven Groningen… Nou ja, op dit moment staat Grön’ in het midden van middenmoters en dat geldt ook voor trainer Frank Wormuth. Hij staat kleurloos tiende, dus nog lang niet bovenaan.

10. Wim Jonk Volendam is tactisch heel sterk, want de ene keer verliest hij heel dik, waardoor de volgende tegenstander Volendam volledig onderschat en de kans op verlies toeneemt.

9. Henk de Jonge van Cambuur had na vier wedstrijden vier punten en een doelsaldo van vier voor en vier tegen. Maar voor Henk zelf een veel hoger cijfer hij presteert goed! Kortom: hij heeft genoeg te vieren.

8. Marinus Dijkhuizen heeft al in een vroeg stadium punten met Excelsior gehaald en wie dat lukt, hoeft niet te verhuizen naar een andere club.

7. Maurice Steijn is dit jaar voor het eerst trainer bij Sparta. Hij doet het goed, maar de magere 1-0 overwinning op de Eagles was wel een smetje op zijn blazoen.

6. Gelet op het budget moet Alfred Schreuder met Ajax alles eigenlijk met minimaal 6-0 winnen. Op dit schema loopt hij flink achter, maar de wedstrijd tegen de Rangers verklaart wel het verschil met PSV. In ons klassement een echte runner-up.

5. Pascal Jansen heeft in Alkmaar alles van A tot Z voor elkaar. Met relatief weinig financiële middelen presteert hij heel goed en AZ speelt attractief en verzorgd voetbal. Niet slecht voor iemand die aanvankelijk een stand-in trainer was.

4. Joseph Oosting van RKC presteert in verhouding tot zijn budget geweldig; RKC speelt georganiseerd voetbal en heeft al 6 punten voorsprong op de ondersten.

3. Arne Slot heeft bij Feyenoord weer wat neergezet, prima trainer al ontbrak tegen de Eagles in de eerste helft in de verdediging een slot. Lijkt ons de ideale opvolger voor Van Gaal, dat kan hij er wel bijdoen. Hij weet prima wat voor vlees hij in de Kuip heeft.

2. Kees van Wonderen verrichtte een klein wonder bij de Eagles, dus is dit ook een klein beetje Deventer succes: Hij zet bij Heerenveen het elftal weer direct goed neer, klasse! We zijn benieuwd naar de ontmoeting met zijn voormalig werkgever. Dat treffen is gelukkig al snel, dus kan René Hake gauw afkijken hoe het beter moet!

1. FC Twente van Ron Jans mistte tegen Volendam kans op kans en had de pech in Europa Fiorentina te treffen. Maar Jans heeft van Twente een prima team gemaakt en won van PSV. Deze voormalig docent is een ware oefenmeester en dus een vakman. In Enschede denken ze er al over een stripalbum uit te gaan geven: Ron Jans en de kinderen. De opbrengst komt ten goede aan de aankopen voor het nieuwe seizoen, zodat zowel de geletterdheid toeneemt als dat deelname aan Europese competities zeker gesteld kan worden.