Terugblikken is altijd iets wat vaak gebeurt aan het einde van het jaar. Wij kiezen ervoor om vooruit te kijken naar 2024: Wat staat ons allemaal te wachten?

2 januari: Ajax is nog steeds ongeslagen in 2024.

6 januari, Turkije: Na de wedstrijd Basaksehir tegen Adana Demirspor (0-3) verbiedt de voorzitter de spelers van de thuisclub van het veld te komen ze moeten er voor straf 24 uur op blijven staan.

18 januari: Hercules verliest met 1-5 van Cambuur; ze dachten dat ze konden voetballen, maar de Friezen lieten de Utrechters ontdooien.

27 januari: Heracles – Ajax. Alle dyslectische Ajacieden verheugen zich op deze dag! Het is echter niet de bekerreturn tegen Hercules, maar een retourtje Almelo dat het plezier moet doen terugkeren in Amsterdam.

29 januari: De loting voor de kwartfinale van de beker levert de wedstrijd Excelsior – Excelsior op.
30 januari: Er volgt een kort geding van Excelsior Maassluis tegen de KNVB, omdat bij de loting niet duidelijk was welke Excelsior nu thuis mocht spelen; de KNVB gaf de eredivisieclub het voordeel van de twijfel i.v.m. het beschikbare stadion.

14 april: het zal u niet verbazen: Vitesse wordt failliet verklaard.
15 april: NEC stijgt vier plaatsen op de nieuwe ranglijst; zij verliezen immers (bijna) altijd van Vitesse.

18 mei, Engeland: Bournemouth tegen Luton: een penalty in de 84e minuut wordt correct genomen, bal komt via de keeper en paal bij de nemer terecht die nu op de lat schiet waarna de bal van buiten de zestien door een andere aanvaller wordt ingeschoten. Een verdediger (niet zijnde de keeper) redt op de doellijn (bewust) met zijn hand en de bal gaat naast het doel. Volgt u ons nog? De scheidsrechter volgt het niet en de VAR heeft gezien dat een aanvaller te vroeg was ingelopen bij het nemen van de strafschop. Niemand weet vervolgens hoe het spel hervat moet worden: na 25 minuten onderhandelen wordt er een compromis bereikt: opnieuw een penalty, maar geen rode kaart.
19 mei: VEXIT: De VAR wordt in Engeland afgeschaft.

23 mei: Dit wordt vanaf dit jaar een jaarlijks feestdag in Eindhoven en Rotterdam, want in 2023 werd Sven Mislintat op deze dag benoemd als directeur voetbalzaken bij Ajax.

16 juni, Turkije: Istanbulspor degradeert, maar kan toch in de hoogste divisie blijven, doordat het gepromoveerde Eyupspor afziet van promotie: de voorzitter van deze club vindt het, na een gesprek met zijn collega van Instanbulspor, niet esthetisch dat laatstgenoemde club degradeert door opgelegde strafpunten. Erdoğan hoeft hierin niet te bemiddelen.

15 juli: Volendam en Den Bosch worden failliet verklaard: de KNVB doet een dringende oproep aan amateurclubs om zich te melden voor het Betaald Voetbal.

2 augustus: Jong Feyenoord, IJsselstreek en de dames van FC Twente nemen de drie plaatsen in van Vitesse, Volendam en Den Bosch.

18 september, Engeland: Liverpool – Manchester United: een aanvaller wordt ten val gebracht, de scheidsrechter geeft Schwalbe, geel en indirect tegen de aanvaller. Aan de andere schiet een aanvaller de bal op de lat en vervolgens keihard in het doel. Uit de herhaling blijkt dat de keeper de bal net niet aanraakte en de scheidsrechter geeft doelpunt.
19 september: De VAR wordt weer ingevoerd in Engeland
20 september: de Engelse variant van de Dictionary Van Dale neemt Ventrance op in haar vocabulaire en draagt het tevens voor als Word of the Year).

22 oktober: De organisatie van de WK 2034 in Saoedi Arabië maakt bekend dat er geen vrouwelijke arbitrage welkom is. Argumentatie: er is geen apart hotel voor de dames beschikbaar en de wisselborden zouden voor de dames te zwaar zijn.

21 december: zwarte vlaggen hangen halfstok in Amsterdam; het is precies een jaar geleden dat Ajax van Hercules verloor. De Utrechtse commercie wordt al een jaar door alle Amsterdammers geboycot en een interprovinciaal conflict dreigt.

22 december: Heracles verliest van FC Twente met 1-2 (in de Keuken kampioendivisie); er ontstaan rellen in Almelo, waar eindelijk wat te doen is, ook al staat het stoplicht niet op groen. Sjaak Swart is blij (maar vergist zich net als de dyslectische Ajacied). Hij corrigeert zijn gedachten met de woorden: “Gelukkig…, Nieuwjaar!” (met oog voor de komma).

Wij van Boerenverstand hopen dat u uw boerenverstand benut tijdens de jaarwisseling en proosten graag met u tijdens het Nieuwjaarsbiljarten en darten op 4 januari in ons clubhuis op een sportief, enerverend, maar vooral een gezond en gelukkig 2024!