Er wordt nog steeds veel gemopperd op de VAR. Ook in Deventer waar de supporters ondanks alle euforie nog steeds boos zijn dat een doelpunt van hun Eagles is Zwolle werd afgekeurd. Het was vijf millimeter buitenspel, maar goed beschouwd is een beetje zwanger ook zwanger.

Sarina Wiegman was gisteren woedend over het eerste doelpunt van Nederland. Dit werd namelijk niet veroorzaakt doordat Engeland op zijn Ajax’ verdedigde, maar doordat het maar een metertje buitenspel was. Dus als de VAR er niet is, dan is het ook weer niet goed. Alom verbazing, wat maar weer laat zien hoe we al aan de VAR gewend zijn.

Op de amateurvelden – en dan met name in de laagste regionen – kennen ze dit nog niet. Een van uw redacteuren was afgelopen weekend op de (mooie) velden van Diepenveen om de kleinzoon de eerste beginselen van het voetbal (en stiekem van de arbitrage) bij te brengen. Er waren twee wedstrijden en wat opviel, was het uitermate sportieve gedrag van de ploegen en de prima acceptatie van arbitrale beslissingen. Daar kan het betaald voetbal nog heel veel van leren. Het lijkt wel of ze daar jaren geleden een scheidsrechterscursus van een goede bekende hebben genoten. 😉

Storend waren de vele foute buitenspelbeslissingen van de grensrechters, een benaming die op dit niveau nog steeds van toepassing is. Er vlagt hier niemand, omdat die het leuk vindt, maar alleen per toer (toer)beurt of als er iemand geblesseerd is. Het is een combinatie van vooral onkunde en het willen helpen van de eigen ploeggenoten die de vele foute beslissingen tot gevolg hebben.

Wij zouden Boerenverstand niet zijn als we geen oplossing voor al deze problemen hebben. Zet bij Ajax de hele Raad van commissarissen buitenspel en verplaats de buitenspelgrens bij de amateurs naar de zestienmeter lijn, dan zijn we al van heel veel problemen af. Voorwaarde is dan wel, dat de arbiter op dit niveau de middencirkel uitkomt…

Dan moeten we alleen nog een oplossing vinden voor het damesvoetbal, want na het zien van de fantastische 2-1 van Nederland verdienen de dames toch ook echt serieuze arbitrage. Het zal bij de feministen wellicht hard aankomen, maar ons voorstel is om een poule van de arbitrage te maken zodat alleen de echt goed presenterende dames (zoals Franca Overtoom) in de top blijven.

Dat is pas echte emancipatie, al zullen ze bij Diepenveen 4 gek opkijken als er voor hun wedstrijd een arbitraal dames trio komt opdraven.