Sevilla in Spanje is het FC Utrecht van Nederland: op papier een meer dan gemiddeld elftal, maar op het veld komt het er niet uit. Ze moeten nog steeds angstig naar onderen kijken. Het bestuur is het zat en gaat nu spelers selecteren via Artificial Intelligence (in goed Nederlands), ontwikkeld door IBM. Dus geen types meer als Dick Schneider langs de kant of stiekem in de bosjes die al na drie minuten kunnen zien of het een geschikte speler is voor een club, maar alle aankopen gaan op basis van computeranalyse.

“Zou dit ook voor scheidsrechters kunnen?” vroegen wij ons af. Die hebben toch wel wat aparte eigenschappen. Wij hebben daar onze gote twijfels over en hebben daarom IBM gevraagd om uit hun data (van vroeger en nu) goede kandidaten te selecteren. Tot onze grote verrassing kregen we al binnen het uur antwoord; voor de computernerds was het kennelijk met een druk op de knop geregeld.

Bovenaan de lijst stond Nostradamus die 500 jaar geleden alles al vooruit zag gevolgd door Jules de Corte die nooit iets verkeerd zag; dat zouden volgens IBM absolute toppers zijn geweest.

Op korte achterstand stond de Turkse Prime Minister Erdogan: die heeft pas gezag: als hij iets zegt, luisteren voetballers wel. Hij kwam eruit als de eerste scheidsrechter die het in zijn loopbaan zonder kaarten af zou kunnen.

Berdien Sternberg kan, ofschoon enigszins tegendraads, het beste fluiten en Miss Holland (hopelijk niet door de IBM-analyse verward met Kim Holland) kan er het beste tegen nagefloten te worden, die werden dus bij de dames geselecteerd.

Scotty Wolfe scoorde zowel hoog bij de dames als bij de heren: hij stond in de TOP 5, omdat hij al 28 keer scheidde: als je zoveel dames aankunt, dan zijn 22 mannen op het veld een peulenschil.

Auguste Raux van Madagaskar (wie kent hem niet) kwam uit alle data naar boven, omdat hij foutloos de score bijhield tijdens de wedstrijd AS Adema tegen Al Masry. Deze wedstrijd eindigde in een ietwat geflatteerde 149 -0.

De lijst werd pas echt twijfelachtig toen we Mathieu van de Poel tegenkwamen met als argument dat hij alles fluitend wint. Kort daarachter maar liefst 50 kandidaten uit Leiden en ook Mark Rutte omdat-ie na afloop overal mee zou wegkomen en tenslotte Sven Mislintat, enkel en alleen om zijn ervaring met AI. We weten allemaal hoe dat is geëindigd… dus zijn we maar gestopt.

De AI-software zou bij Vitesse misschien nog helpen, maar bij potentieclub Sevilla wordt het een ramp; de programmatuur rondom AI is simpelweg nog onvoldoende door ontwikkeld. Dan kun je voor veel minder geld Dick Advocaat als scout aanstellen. Dan loop je twintig jaar achter maar het resultaat zal hetzelfde zijn. Voorlopig dus geen AI, maar gewoon gezond BV als graadmeter voor de juiste selectie.