Scheidsrechter Janny Sikazwe floot België tegen Canada. Dat was een begrijpelijke aanstelling, want de FIFA wilde eindelijk eens af van de heel lange blessuretijden en deze beste man kreeg deze wedstrijd, omdat hij eerder dit jaar bij Tunesië tegen Mali vijf minuten te vroeg affloot. Nu hield hij het wel de hele wedstrijd vol, maar op dit WK zal het voor hem en zijn team ongetwijfeld het laatste optreden zijn geweest.

De scheidsrechter verzuimde Canada een tweede penalty te geven en zijn assistent zag zelfs buitenspel bij een terugspeelbal. Opmerkelijk dat deze arbiter al eens wegens corruptieverdenkingen is geschorst (2018, Afrika Cup), maar misschien is hij daardoor juist wel geselecteerd voor dit WK. Wie zal het zeggen? Voordat dit in de doofpot wordt gestopt, vinden wij van Boerenverstand het juist raadzaam dit even extra onder uw aandacht te brengen in plaats van hierover te zwijgen…

Voor onze poule zijn andere zaken meer van belang:
– De zwijgzame en bescheiden Courtois onderscheidde zich weer door een penalty te stoppen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en mede daardoor heeft hij nog niet hoeven te vissen.
– Spanje – Duitsland wordt de eerste topper op dit toernooi, want de Duitsers zullen moeten winnen en dit lijkt ons dus een leuk klusje voor onze Danny en zijn team. We hebben er echter nog niets over gehoord.
– Argentinië – Mexico is een geschikt alternatief: het moet toch al gek lopen als daar niet minimaal één rode kaart wordt uitgedeeld; iets waar veel van onze deelnemers met smart op zitten te wachten. Het stadion zal bepaald niet stil zijn.
– Over rode kaarten gesproken: Derya heeft het kennelijk al opgegeven dat er 33 rode kaarten worden getrokken en zegt nu dat hij geen twee drieën heeft ingevuld maar slechts één, de eerste was te onduidelijk zegt hij: wij zijn het aan het onderzoeken. Jammer dat hij er tot op heden stil over bleef en zijn hachje nu op deze wijze probeert te redden.
– Ronaldo werd de eerste speler die op vijf WK’s scoorde, maar bij ons telt dit doelpunt niet mee en staat hij nog steeds op vier, want de strafschop waaruit hij scoorde was een blamage voor de arbitrage; een gele kaart voor een Schwalbe was meer op zijn plaats geweest, maar als je daar iets over zegt…

Er wordt door alle deelnemers overigens dramatisch slecht gescoord: er worden zo weinig punten behaald dat we nu al spijt hebben dat we de dames één punt extra hebben gegeven. Hopelijk is het qua punten stilte voor de storm en lopen de punten net zo binnen als voor het Nederlands elftal.

Voor vanmiddag/vanavond wensen U veel plezier en succes bij Nederland tegen Ecuador. Wij zouden normaal gesproken 2-1 voorspellen, maar als wij dat doen, dan wordt het vast en zeker 1-2. Vandaar dat Boerenverstand vandaag dus een 1-2 nederlaag voorspelt. Dan wordt het vermoedelijk … juist! U ziet, wij offeren ons volledig op ten dienste van de vaderlandse prestaties onder de Qatarese zon.

Duitsland is verrassend weinig als WK-winnaar voorspeld. Van onze deelnemers hebben zowel de Zwarte Bond als kenner bij uitstek Gert Keijl hen als Weltmeister voorspeld. De rest zwijgt erover.
Van onze genodigde gasten heeft helemaal niemand de Duitsers getipt en dat kan ons als DSV’ers ernstig gaan opbreken, want als ze na de eerste ronde ‘nach Hause gehen’, kost ons dat veel punten. We vragen ons trouwens af of de nu al memorabele elftalfoto voorafgaand aan de wedstrijd niet beter na afloop gemaakt had kunnen worden (om uiteenlopende redenen…)

Fulltime Twentesupporter Arjan Kampman (in zijn vrije tijd ook wethouder sociale zaken in Enschede), heeft kennelijk zoveel overlast van zijn Duitse buren, dat hij voorspelde dat ze de kwartfinale niet eens zullen halen. Hij zit dichtbij het vuur, dus hij zou zo maar eens gelijk kunnen hebben… Daar worden ze stil van.

Voorlopig leert dit WK ons dat Qatar de baas is: niet op het veld maar wel daarbuiten, want ook maar het geringste protest tegen de mensenrechten wordt de kop ingedrukt (“Silence, please”). Onze westerse suprematie op gebied van mensenrechten (die we denken te hebben) wordt ondermijnd door onze afhankelijkheid van brandstoffen uit deze regio en daardoor accepteren we kennelijk alles. Wat dat betreft is dit WK een symbool voor de veranderende gezagsverhoudingen in deze wereld.
Hoewel Rusland op dit WK geen enkele rol van betekenis speelt, zal Poetin wel in zijn vuistje lachen… maar daar hoor je hem niet over.

Hoe dan ook: Net als Louis van Gaal hopen we vanavond geregeld de stilte te kunnen doorbreken (“Juichen!”), zodat we weer een goede stap zetten op weg naar het wereldkampioenschap. Dan kunnen we straks als dat lukt stilzwijgend tonen waar we echt voor staan, zowel binnen als buiten de lijnen. Niemand snoert ons de mond, of anders gezegd: “Laat die Oranje Leeuw maar brullen!”