U kunt nog tot en met volgende week donderdag inschrijven voor de Eredivisie tegendoelpuntenpoule. Zoals in de vorige column uitgelegd gaat het erom om het juiste aantal tegendoelpunten per ploeg te voorspellen. Deelname is gratis en er zijn leuke prijzen te winnen, zelfs voor niet-DSV’ers!

We hebben nog even getwijfeld of we het fantastische eigen doelpunt van Emmen tegen PSV als tegendoelpunt moesten meerekenen, maar we zijn eruit: die telt gewoon mee.

Nu de competitie twee en een halve ronde onderweg is, zien we al dat de keepers voor onze poule erg belangrijk zijn. Dat ze allemaal hun best doen, spreekt voor zich, maar dat is voor velerlei uitleg vatbaar. Zou het toeval zijn dat er sinds de aanvang van de competitie zoveel te doen is rondom keepers? Stekelenburg, Scherpen, zelfs Benitez (al was dat in Europees verband); het houdt niet op.

Inclusief de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal hebben de keepers van Ajax nog geen bal tegengehouden. Het weinige wat op doel komt, gaat erin… en net als je dat schrijft, redt Remko Pasveer twee keer geweldig tegen Sparta. Voor de goede lezer: we schreven deze column dus al op 21 augustus – dat is verderop in de 1 na laatste alinea nog van belang!

Benitez (Bruce) Grobbelaar bleek een grabbelaar tegen de Rangers. Het is dan ook niet verrassend dat Ajax en PSV op de 10e en 11e plaats staan, waar iedereen op Dick Toorneman na ze onderaan heeft gezet. Ze moeten beiden nog tegen het ongeslagen Excelsior dus ze kunnen nog veel meer tegendoelpunten incasseren.

De meest verrassende keeper in de eredivisie is Jasper Cillessen, die om zijn kansen voor het WK in stand te houden nu in Nijmegen onder de lat staat. In zijn eerste wedstrijd kon hij van Gaal er echter alleen maar van overtuigen om hem vooral niet mee te nemen naar het WK.

Als AZ de volgende keer wel wakker is als de wedstrijd begint, zullen zij er vast niet veel tegen krijgen; tegen Sparta was dat een waardevolle les en hadden ze na 8 seconden er al eentje om de oren.

‘Trotse’ koploper in onze poule is Vitesse (‘Letsch best’) met 13 tegendoelpunten en ook Fortuna doet het prima met 10 tegendoelpunten. Het wordt hoog tijd dat daar een ‘Ulteematum’ gesteld gaat worden, als je het ons vraagt. Dat is ook precies de oorzaak dat onze Eagles met nul punten slechts derde staan met maar 8 tegendoelpunten.

Dat Vitesse aan kop staat, is overigens niet verwonderlijk, omdat ze pas na twee weken een keeper hadden. En keeper Scherpen begon tegen Heerenveen bepaald niet scherp en droeg daarmee ook verdienstelijk bij aan de koppositie. Wat dat betreft is een moyenne van ruim 4 doelpunten per wedstrijd veelbelovend.

Bij Fortuna hebben ze wel nieuwe spelers gekocht, maar hebben ze geen team. Dat brengt ons meteen tot de vraag van de week: Welke trainer wordt het eerst ontslagen? Wordt dat Henk Fraser bij Utrecht, Hake bij GAE, Ultee bij Fortuna, Letsch bij Vitesse of misschien toch Dirk Kuyt bij Den Haag. Kuyt heeft het grote voordeel dat hij niet kan degraderen. Daarbij kan hij zich verschuilen achter het feit dat het al jaren niet loopt in Den Haag, op verschillende gebieden, zullen we maar zeggen…

Wij gokken op Ultee, omdat Den Haag met een spits die 500.000 euro per jaar verdient vast geen geld meer heeft om de trainer te ontslaan. Brengt ons op het financieel lumineuze idee dat trainers in de eredivisie uitgeruild kunnen worden. Met gesloten beurs Ultee naar Vitesse, Letsch naar GAE, etc. Of: misschien toch ook een transferslot op een vertrek van trainers gooien? Ergens medio november zeg maar. Dan weet je al lang of de trainer functioneert of niet. Is voor Ten Hag wellicht wat lastig, maar dat maakt het wel een stuk aantrekkelijker voor onze poule!

De deelnemers die goed naar Dick Schneider hebben geluisterd, zijn voorlopig spekkoper: hij voorspelde dat Heerenveen en Twente de minste doelpunten tegen zullen krijgen. Vooralsnog ziet dat er ook goed uit; ze staan beiden nog op nul; dat Heerenveen ook zelf niet scoorde in de eerste twee wedstrijden heeft doet voor onze poule niet ter zake. Wij wensen u veel succes en wie nog niet heeft ingeschreven: u heeft alleen nog tot 25 augustus de tijd, ruim voor het sluiten van het transfer window.

Veel succes!