Je mannetje staan

Het WK voor dames gaat beginnen. Niet het Wereldkampioenschap voor zwemmen of wielrennen wat je in de zomer zou verwachten, maar het WK voetbal. Dan is net na de penaltysoap bij Hardegarijp tegen Heerenveen het seizoen beëindigd en dan volgt dit evenement. Het is overigens maar de vraag of het spektakel in Friesland is afgelopen, want een speler bij de winnende Heerenveens Boys had geen scheenbeschermers om. Of dit wel of niet mag, hoort U vast op de eerste spelregelavond van het nieuwe seizoen.

Echte kenners van het damesvoetbal zijn er niet veel. Wie weet nog welk land vier keer de halve finale haalde maar nooit wereldkampioen werd? De voetballende dames zijn te bewonderen in Australië en Nieuw Zeeland en dat is (volgens sommigen gelukkig) een heel eind weg. Daardoor wordt er ook dus ook op andere tijden gespeeld dan wij gewend zijn. Zo zijn de poulewedstrijden van Nederland ‘s ochtends om negen uur, om half tien en ‘s nachts om drie uur. Het voordeel hiervan is dat wij op die tijden met gemak de afstandsbediening kunnen bemachtigen; iets wat ons mannen op prime time natuurlijk niet lukt, maar je moet toch wel erg slecht kunnen slapen als je om 3.00 uur ‘s nachts naar Nederland tegen Amerika gaat kijken. Deze wedstrijd staat gepland voor donderdag 27 juli. Wij zijn nog aan het onderzoeken of men nu donderdagochtend bedoelt om 3.00 of in de nacht van donderdag op vrijdag. Als dat laatste het geval is, dan kost dat weer een paar tv-kijkers, want menig DSV-lid ligt dan na de wekelijkse clubavond net in bed.

Ondertussen gaat ook de emancipatie in het voetbal door, want de Australische dames willen een hoger prijzengeld, zo lezen we in de media. Ze zijn boos dat de heren vier keer beter betaald krijgen. Het lijkt ons dat ze daar juist ontzettend blij mee mogen zijn; wij schatten het niveauverschil veel hoger in dan factor vier. Spelers van Ajax krijgen veel beter betaald dan die van Cambuur of RKC. “Met alle respect” hoor je er dan bij te zeggen, maar dat is meer een cliché dan realiteit, want echt respect is in dezen ver te zoeken.

Ook de arbitrage wordt kennelijk slecht betaald. Zo volgde de scheidsrechter in de eerste wedstrijd (Nieuw Zeeland – Noorwegen voor uw informatie) op een meter of vijftien, wat wel als voordeel heeft dat ze bij een counter niet snel wordt verrast. Zo ‘loop’ je toch betrekkelijk eenvoudig binnen… Wij hebben dan meer bewondering voor een Sifan Hassan, die het lopen tot kunst verheven heeft.

Daar komt bij dat voetbal erg populair is bij rijke Arabische sjeiks die graag met geld smijten, maar toevallig niet van damesvoetbal houden. Wij mannen moeten daarnaast ook wat overhouden waarin we beter zijn of meer krijgen. Gek genoeg hoor je nooit iemand over ‘evrouwcipatie’. Het zit gewoon in de taal ingebakken en iedereen weet dat vrouwen meer taalgevoel hebben dan mannen. Desondanks is dit nooit veranderd, evenals uitdrukkingen als ‘je mannetje staan’, ergens ‘mans’ genoeg voor zijn, ‘mandekking’ en ‘ballen tonen’ (of zijn die laatste twee ambigu?)

Vrouwen worden gemiddeld 3,5 jaar ouder dan mannen en toch betalen wij mannen evenveel voor pensioen. Is dat dan eerlijk? Om de betaling op het WK voor de dames gelijk te trekken heeft Boerenverstand de FIFA geadviseerd om de betalingen in de oude Italiaanse lires te doen. Dan kunnen ze wel het dubbele betalen en zijn we van dit gezeur af. En als de vrouwen het er niet mee eens zijn: ze kunnen altijd nog terug naar jazzballet of pilates, want sporten doe je tenslotte uiteindelijk voor je plezier en daar staan zij hun mannetje … ehm vrouwtje wel.