De UEFA zit met een groot probleem. In de Champions League voor dames zijn de krachtsverschillen veel te groot. Hierdoor haken tv-kanalen en dus ook sponsors af. Goede raad is duur en daarom werd Boerenverstand om advies gevraagd.

Onze eerste gedachte was maar meteen te beginnen met de halve finale. Nu worden er voorronden gehouden, waarbij zelfs Apollon Limassol erin slaagde om met 9-0 te winnen. Het scorebord op Cyprus kon het niet aan, omdat die normaal alleen maar tegendoelpunten hoeft aan te geven in internationale wedstrijden.

Tegenstander was Ljuboten dat dus goed de boot inging. Wie zoekt op deze plaats ziet een prachtige omgeving met een bergpas van ruim 2.100 meter. Een stadion of iets wat daarop lijkt, is in de verste verte niet te vinden en onderzoek leerde ons dat dit het enige damesteam in Noord-Macedonië is. Ze spelen in de competitie van (lage) herenteams, maar zijn wel mooi verzekerd van Champions League voetbal. Ze letten daar ook goed op de kleintjes, want naar Cyprus hadden ze maar 15 speelsters meegenomen. Dat ze met tien speelsters eindigden, is dus niet verwonderlijk: de vijfde wisselspeelster ontbrak.

Verderop in het toernooi komen we nog een 9-0 uitslag tegen: Olympique Lyon won met deze cijfers van Slavia Praag, toch ook geen misselijke tegenstander in de mannenvariant.

Met alleen maar halve finales komen we natuurlijk niet aan voldoende inkomsten, dus we hebben andere adviezen gegeven om echte wedstrijden met een zo klein mogelijk doelpuntenverschil te krijgen. Halverwege beide helften helpt een theekransje enorm (net als bij de jongste pupillen dus een time-out). Na ieder doelpunt kijkt de VAR verplicht minimaal twee minuten mee; de blessuretijd tellen we niet meer bij en de zwakkere teams krijgen de kans een man als keeper op te stellen. Betaalbare alternatieven zijn Jasper ‘Gilles’ en Andries zal volledig in zijn Noppertjes zijn, maar het is wel de vraag of dit nu echte versterkingen zijn voor de dames.

Ons beste advies hebben we eerst in de praktijk uitgeprobeerd. Ajax moest tegen het veel sterker geachte Paris Saint Germain en wij hebben het duel beïnvloed door de Franse dames in plaats van vitaminepillen slaappillen te geven. Resultaat; ruststand 2-0 en omdat pas tegen het einde de pilletjes helemaal waren uitgewerkt is het daarbij gebleven. Zoiets kunnen we maar eenmaal toepassen, de return zal dus wel in 6-0 eindigen voor de Françaises.

Zoals Bredero al zei: “Het kan verkeren”: in één week speelt Ajax gelijk tegen Almere en winnen ze van Paris Saint Germain. Dat was een wijze uitspraak met vooruitziende blik.