De winst van BBB was verpletterend. De koppen in de kranten logen er niet om: “Niet Normaal”. De overwinning was relatief groter dan die van Zwolle tegen Den Bosch met een eindstand van 13-0!
De BBB is nu net zo groot als de VVD en D’66 tezamen in de 1e Kamer.

Met veel Boerenverstand is de verkiezingscampagne van BBB gevoerd: ze deden namelijk helemaal niets, want D’66 haalde alle kastanjes voor hen uit het vuur. Telkens als D’66 op vermindering van stikstof hamerde, gingen er weer duizenden kiezers richting BBB. Kortom: de democraten bakten er weinig (boeren)soeps van! In de formule 1 zou je spreken van een (Si)gridstraf.

Laatstgenoemde partij is al blij met 6 zetels terwijl ze er bij de 2e Kamerverkiezing 24 hadden. Teruggerekend naar de 1e Kamer zijn dit 12 zetels, dus zeg maar gerust de helft. Deze uitspraak is te vergelijken met de trainer van FC Den Bosch, die bij de volgende wedstrijd in Zwolle tegen zijn spelers zal zeggen: “Mannen, vandaag moeten we door het slijk; ik ben tevreden met een 6-0 nederlaag!”

Het grootste voordeel voor de regeringspartijen en vooral voor Forum is dat verlies in procenten altijd wat minder erg lijkt: als je van 12 zetels naar 6 gaat is dat een verlies van 50% en omgekeerd is het een winst van 100%. De vraag is overigens wel of onze minister van financiën dit beseft. Minister Hoekstra is erg blij dat hij financiën heeft ingeruild voor Buitenlandse Zaken, want nu kan hij zich met goede excuses buiten Nederland schuil houden voor boze partijgenoten.

De BBB vierde feest in Bathmen (of all places) maar komt uit Deventer. Wij vragen ons af of dat toeval is. Wij denken van niet, omdat onze Deventer columns van Boerenverstand Caroline hebben aangespoord om nuchter na te denken en Boerenverstand heeft zijn roots in Bathmen. Dat heeft zij heel goed opgepakt en onder de boeren en buitenlui met verstand zal ze zeker 90% van de stemmen hebben binnengehaald.

Dat Caroline in Overijssel meer dan 30% scoorde van de stemmen, is niet verrassend. De vraag waarom er in grote steden ook op haar is gestemd, is interessanter. Waarschijnlijk zijn dit kiezers die op straat struikelen over de elektrische laadpalen en door de zonnepanelen niet alleen de bomen, maar ook het hele bos niet meer zien…

Ook op de eilanden en op Urk is veel op de BBB gestemd. Geen wonder, want de nog niet vanwege milieuredenen weggepeste visserij heeft het laatste restje hoop op Caroline gevestigd. Verrassend veel stemmen haalde ze ook onder heel oude mannen: onderzoek wees uit dat die de naam van haar partij hadden aangezien voor BB ofwel Brigitte Bardot, het sekssymbool uit hun tijd. Of Caroline dat ook is, laten we in het (verkiezings)midden.

Voor alle boeren kon het feest niet op, want ook de Partij voor de Dieren heeft gewonnen ook al zijn alle stemmers op die partij bepaald niet voor de koeien, die zijn meer voor de dassen die het treinverkeer ontregelen of voor de vossen en wolven die op schapen jagen. Baudet mag als het zwarte schaap van het parlement wel goed oppassen!

Caroline heeft er in haar eentje voor gezorgd dat alle boeren de vlaggen weer correct ophangen en dat is misschien wel het mooiste van haar overwinning.