Weer een donderdagavond om niet snel te vergeten …… 31 januari 2019

Er stond een bierproeverij op de agenda, georganiseerd door de ontspanningscommissie. Het maximum aantal van 18 deelnemers was op de laatste dag van inschrijven, 30.01.2019 dan ook gevuld. De diehard bierliefhebbers hadden zich op tijd aangemeld, hierdoor konden de laatste kandidaten op de avond zelf, en zelfs vijf min. van te voren, helaas niet meer deelnemen.

Aan Eric Noortman was gevraagd deze avond in te vullen, en dat is hem zéér goed gelukt. Voorin het clubhuis bij de beamer was een hoek ingericht waar de deelnemers aan drie tafels konden genieten van de presentatie en de uitleg van de 5 te proeven bieren. Eerst werd er iets verteld over de historie en herkomst en vervolgens over het brouwproces. Deze mooi in elkaar gezette presentatie gaf ons een goed beeld over het lekkere gerstenat. Middels filmpjes een heldere uitleg met voorbeelden en zelfs een geweldige quiz werd de avond, aangevuld met het proeven, goed gevuld. Hieronder een overzicht van de bieren:

 

  1. Enkel van Hertog Jan 4,5% (Soepel en Subtiel – Drinktemp. 5°C – bij salades, kip gevogelte en vette vis)
  2. Othmar Weizen 5,7% (Fris en Fruitig – Drinktemp. 5°C – bij salades, kip gevogelte en jonge romige kazen)
  3. DIPA – IPA Imperial Double 7,9% (Citrus / Bitter – Drinktemp. 8°C – bij vette vis en gerijpte kazen)
  4. Arcener Tripple van Hertog Jan 8,5% (Blond en krachtig Drinktemp. 10°C Gekruide gerechten en vlees)
  5. IJsbock – Gulpener 10,3% (Donker en Rijk Drinktemp. 10°C Pittige kazen, gekruide gerechten en vlees)

De quiz sloeg in als een bom en we hadden een hoop lol, sommige antwoorden lagen buiten de parate kennis van velen maar waren was op z’n minst gezegd soms opvallend. Dat bv. Tsjechië al 29 jaar de zuipende ranglijst aanvoert met 142,2 liter p.p./jaar is opmerkelijk. Of dat de eerste Sumerische nomaden in Mesopotamië (een streek die we nu als Irak kennen) als eerste bier maakten. Maar ook dat bier tot aan 2013 in Rusland als frisdrank is verkocht, en dat Medvedev dit een nationale ramp noemde aangezien de gemiddelde Rus zo’n 18 liter pure alcohol drinkt. En nu dus pas als bier (alcoholische drank) te boek staat was mooi om te horen.

Na 15 vragen werd de quiz gewonnen door Maikel Spijkerman met Martijn de Leest en Wim Bronsvoort op de hielen. Maikel kreeg een setje Triple mee naar huis om de herinneringen thuis nog een keer op te halen.

De bierhapjes op tafel, de proefformulieren, mooie proefglazen en de geweldige sfeer maakten de avond tot een top avond. Aan het einde kreeg iedereen een mooi Bierista proefglas mee naar huis.

We willen Eric bedanken voor zijn enthousiasme waarmee hij zijn bierkennis met ons deelde en het geheel presenteerde, of hij niet anders had gedaan! Ook danken we de enthousiaste deelnemers die het al weer hadden over een volgende keer ……

Bedankt en heel veel plezier en ontspanning gewenst namens de OC, Rens, Pascal, Arjan, en Peter

Tekst: Peter Stolk

Foto’s Hans Noortman