Train keihard … maar heb vooral plezier!

Op donderdag 20 april mocht Alex Bos als spreker van de maand optreden. Hij is 28 jaar oud en opgegroeid in het mooie Hanzestadje Elburg. Tegenwoordig is hij parttime werkzaam bij de politie. Hij stelde zichzelf voor met beelden uit een wedstrijd door hem gefloten, die door collega’s vanuit een politiehelikopter waren gemaakt. Tijdens zijn spreekbeurt (interactief) gebruikte hij ook beelden uit wedstrijden (vaak auditief ondersteund met de communicatie met ASR, 4e man en de VAR).

Na een korte voetbalcarrière bij ESC Elburg besloot hij al op jonge leeftijd (rond zijn 16e) op het speelveld de functie van spel(bege)leider op zich te nemen. Een sterk rechtvaardigheidsgevoel was zijn voornaamste drijfveer. Hij volgde de BOS-cursus en mocht in het KNVB-district Oost -na een korte periode bij de jeugd- instappen op het seniorenniveau in groep 2. Hij kreeg Wim Bronsvoort als coach en na het talententraject Amateurvoetbal en het vervolg in het talententraject Betaald voetbal werd hij toegelaten tot de Masterclass Betaald Voetbal. Ook deed hij ervaring op bij internationale jeugdtoernooien (hij raadt jonge scheidsrechters aan zo’n toernooi mee te werken … de deelnemers zijn getalenteerde spelers, vaak van een betaald voetbalorganisatie uit binnen- en buitenland).

Wie de top wil bereiken moet keihard trainen (lichamelijk en geestelijk), mensenkennis bezitten, de spelregels kennen en onder druk kunnen toepassen. Maar vooral heb plezier in wat je doet bij de training en tijdens de wedstrijd, straal uit welke vreugde je beleeft aan het (bege)leiden.

In de Masterclass werk je toe naar je debuut in een officiële wedstrijd op bvo-niveau. Voor Alex werd dat een bekerduel tussen Noordwijk en Sparta Rotterdam. En in de herfst van 2018 volgde in de Keukenkampioendivisie Volendam – RKC gevolgd door inzetten als 4e official bij wedstrijden in de eredivisie. In september 2021 was eerste aanstelling op het hoogste niveau bij Cambuur – Heracles. Als je als scheidsrechter in het betaald voetbal wilt presteren moet je veel vlieguren maken, d.w.z. veel trainen en veel wedstrijden fluiten, … kortom ervaring opdoen.

Een ander aspect van het ‘scheidsrechter in het betaald voetbal zijn’ is het omgaan met de media. Ook daarin kun je trainen, zodat je niet verrast wordt door de wijze waarop sommige persvertegenwoordigers als kooivechters proberen te scoren door met jouw antwoord op hun vragen op de loop te gaan. Vaak ontstaan er dan vreemde en onjuiste verhalen. Ook hoe er in de sociale media op je presteren wordt ingegaan slaat vaak nergens op. Het maakt je hard en weerbaar. Ook al hebben de scheidsrechters bvo afgesproken slechts sporadisch na de wedstrijd te reageren voor de camera, …  als jij van mening bent dit toch te moeten doen, stel je dan kwetsbaar op, durf fouten toe te geven en neem de tijd om je verhaal te vertellen. Hij refereerde zo aan zijn interview na Utrecht – Go Ahead Eagles, toen hij op het veld en na bekijken van de beelden besloot aan GAE geen strafschop toe te kennen. Na de wedstrijd meldde hij dat zijn keuze niet juist was geweest. Hoewel het voor het resultaat van de wedstrijd niet uitmaakte dat de strafschop niet gegeven werd (GAE won) baalde hij van zijn beslissing en was het voor zijn gemoedsrust goed om openlijk de verkeerde keuze toe te geven.

Alex raadde onze talenten aan op de berichten op sociale media niet te reageren … ga niet mee in een welles/nietes-festival. Als in de krant een interview wordt geplaatst… zorg er dan voor dat je het eerst zelf gelezen hebt. Wees realistisch en nuchter, gebruik je eigen taal, geen moeilijke omschrijvingen. Als je op het veld met spelers communiceert … weet dan wat je zegt, geef aan waar jouw grenzen liggen, kijk hen aan en maak contact. Gebruik humor … dat is niet een ander belachelijk maken, maar op een niet-ernstige wijze je punt maken. Ga op zoek naar de key-players … om hen en door hen draait een elftal. Probeer hen te gebruiken bij het leiden van de wedstrijd en het begeleiden van de spelers. Wees kalm, gedraag je rustig … maar wel volop betrokken en attent op wat gebeurt en gebeuren kan. Kies daarin je eigen stijl, … leer van anderen, maar kopieer hen niet. Jij bent jezelf!!!

Rond 22.30 bedankte Peter Stolk Alex voor zijn inbreng en overhandigde hem naast het wijnpakket ook het jubileumboek van de DSV.

Han Marsman