Hokjesdenkers

Dat schakers in hokjes denken, wist u wellicht al. Maar sommige schakers maken het wel erg bont…
Wij schreven op 21 juli dat wereldkampioen schaken Magnus Carlsen overwoog te stoppen, omdat hij niets meer te winnen had: https://www.dsveno.nl/artikel/boerenverstand-niets-meer-te-winnen/

Maar in korte tijd is alles veranderd, omdat hij nu al een paar keer van het bord is geveegd door Hans Niemann en schaker die tot een jaar geleden alleen bij de DSV zou hebben gewonnen, kortom: iemand die in no-time van helemaal niets naar de absolute wereldtop is gegaan.

En dat roept vragen op: Hoe kan dit?
We moeten ons beseffen dat bij het schaken de echte wereldkampioen de computers zijn, die kunnen weliswaar het Nederlandse belastingen- en toeslagensysteem niet aan, maar die kunnen wel veel beter schaken dan wie dan ook. En laat nu juist Hans Niemann een paar keer betrapt zijn op fraude; hij won dus partijen met behulp van de computer. Zeg maar dat U als scheidsrechter de testvragen met het spelregelboek in de hand mag beantwoorden. Daarvoor had u niet in een apart hokje gehoeven om de testvragen afzonderlijk van anderen te beantwoorden.

Bij het schaken zijn er al opvallend veel betrapt die te vaak naar het WC-hokje gingen en daar via de telefoon hulp kregen de computersystemen. Carlsen gelooft er allemaal niets meer van: hoewel Niemann van tevoren via een scan wordt gecontroleerd op technische snufjes etc. gaf de wereldkampioen afgelopen maandag na één zet op tegen hem.
Ongekend: alsof Rutte al voor de verkiezingen zegt dat hij verliest en daarom alvast met pensioen gaat. We zijn heel benieuwd hoe dit afloopt: worden er bij Niemann implantaten gevonden, is de FBI aan het uit testen hoe Poetin stiekem afgeluisterd kan worden of is Niemann gewoon beter dan Carlsen? We zullen het moeten afwachten… Hoe dan ook, zoals ze bij de belastingdienst zeggen: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…”

In het voetbal hoeven we niet bang te zijn voor hackers en internetgeniën, want daar gaat de communicatie nog gewoon per briefje. En ook dat gaat heel amateuristisch, want we zagen in de eredivisie al eens een speler meekijken en in onderstaande Europese pot werd het briefje zelfs door de tegenstander gestolen, zodat zij eerder wisten wat de instructies voor de tegenstander waren dan de tegenstander zelf: Kijk en geniet mee van het ludieke filmpje hieronder.

https://www.voetbalprimeur.nl/videos/837599/hilarisch-tegenstander-steelt-briefje-met-tactische-aanwijzingen.html

In het voetbal dus geen schaaktoestanden, maar hoe zit het dan met de arbitrage? Die werken met headsets en die zijn helaas veel gevoeliger voor hackers, invloed van buitenaf, etc. Vroeger werd nog wel eens een vader of vriend langs de zijlijn gezet geplaatst die dan de goede richting aangaf als de leidsman het niet kon zien, maar die tijd ligt ver achter ons.
Wij vroegen de internetspecialist van de DSV (Maikel) of die wat verdachte zaken kon vinden en tot onze verbazing kwam hij tot de constatering dat die er zijn, want op het welbekende VAR-systeem blijkt te worden ingebroken!

Daarmee hebben we een landelijke primeur, want onze expert liet ons meeluisteren naar uiteraard illegale opnamen van de wedstrijd Eagles tegen PSV: Als in de 32e minuut Eaglesspeler Deijl een doodschop uitdeelt aan zijn tegenstander, hoor je even een stilte vallen. Even later zegt iemand vanuit het VAR-hokje: “Niks aan de hand; vrije trap, hij stelt zich aan.”
Daarop reageert scheidsrechter Danny Makkelie: “Dat kun je nog wel honderd keer zeggen, maar ik geef rood en ik ga ook niet kijken!” Danny baalde als een stekker van de VAR, trok de stekker uit zijn headset en ging zonder VAR verder. Deze hacker viel dus snel door de mand.

In Waalwijk echter een ingreep van geheel andere orde: een intelligente RKC-supporter beïnvloedde op het goede moment, een Cambuurspeler de bal tegen zich aangeschoten kreeg: “Bas hier, jullie weten dat als ik ingrijp, dat er ook echt wat is. Het leek wel een keeper man; dit was hands! Zuivere strafschop; ga maar kijken.”
De scheidsrechter van dienst gaat naar het scherm: “Weten jullie het zeker? Heb je er allebei naar gekeken?”
VAR-stem: “De assistent is even naar het toilet, maar dit is gewoon hands, dus penalty!”
De scheids kende de penalty toe, maar toen het spel was hervat na een geldig doelpunt, hoorde hij ineens: “Wat doe je nou? Ik zei nog “Niks aan de hand”, dus het is helemaal geen hands!!”
Vervolgens bleef het stil en om niet anderen op dit idee te brengen, is alles maar in de doofpot gestopt.

Enfin: Henk de Jong van Cambuur had gelijk… Bas Nijhuis zou hier niet eens naar kijken en dat klopte: het was hacker Bas uit Waalwijk die dit besliste.

Wij van Boerenverstand kunnen helaas niet anders dan concluderen dat wij voor onze poule (waar de tegendoelpunten voorspeld moeten worden) keihard moeten ingrijpen: wij denken niet in hokjes, maar juist ook daarbuiten: dit tegendoelpunt van Cambuur telt niet mee! En er is geen VAR in een hokje, die ons tegenhoudt…