(Foto: Van links naar rechts: Henk Maat, Stan Smit en Lars Vos)

Voor het traject coaching en begeleiding bij de DSV is er weer gebruik gemaakt van de headsets van Axitour Communication Solutions en AXIWI.

Afgelopen zaterdag was één van onze jonge scheidsrechters tijdens een wedstrijd voor de Rixax Cup actief, dat is een onderling toernooi met enkele nieuwe spelregels voor teams uit Flevoland. Samen met zijn twee assistenten kon Stan Smit hier op en top gebruik maken van deze goede apparatuur. Zoals Stan zelf aangeeft in een kort gesprek met hem; dat bij cruciale momenten de headset een fantastisch middel is om betere onderbouwde beslissingen te nemen. De kwaliteit van de apparatuur is erg goed.

Beslissingen worden verbeterd wanneer de scheidsrechter zelf niet goed een situatie kan waarnemen, maar zijn assistenten wel. Vlagsignalen van de assistenten zijn niet altijd gelijk nodig maar kunnen beperkt worden tot de duidelijke overtredingen. Het is ook een soort van coaching onderling, door de ondersteuning in woorden zoals “ga door” of “overtreding”, deze zijn enorm waardevol voor de scheidsrechter. Dit werkt twee kanten op omdat je ook als scheidsrechter de assistenten ook kan ondersteunen bij buitenspelbeslissingen. Bijvoorbeeld door te roepen “aanvaller verlengd” bij een luchtduel of “eigen man” als het daardoor geen buitenspel kan zijn voor de assistent scheidsrechter.

Voor de coach op de tribune is dit een geweldige gelegenheid om mee te krijgen hoe de arbitrage op het veld omgaat met elkaar, met de spelers en de officials. De coach kan dit gebruiken voor de ontwikkeling van wedstrijdofficial.

Door de goede samenwerking van het COVS en AXIWI kunnen we hier in Deventer tijdens dit ontwikkelingstraject gebruik van maken. We krijgen nog veel meer van dit soort mooie momenten binnen ons traject. We hopen dan ook dat we de duur van bruikleen optimaal kunnen inzetten in 2020.