Voor het amateurniveau is het voetbalseizoen ten einde en kunnen we al gaan kijken naar komend seizoen. Hieronder vind je alle spelregelwijzigingen en verduidelijkingen voor seizoen 2020/’21.

De tekst is vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. Alle spelregelwijzigingen en verduidelijkingen zijn gesorteerd per spelregel.

Regel 1 – Het speelveld

  • De doelpalen en lat mogen bestaan uit een combinatie van de toegestane vormen (vierkant, rechthoekig, rond, ovaal).

Regel 10 – De uitslag van een wedstrijd bepalen

  • Gele kaarten die gegeven zijn tijdens de wedstrijd, tellen niet meer mee tijdens de strafschoppenserie. Als een speler dus tijdens de wedstrijd en ook tijdens de strafschoppenserie een waarschuwing door het tonen van de gele kaart krijgt, dan ontvangt hij dus geen veldverwijdering / rode kaart.

Regel 11 – Buitenspel

  • Een opzettelijke handsbal van een verdediger wordt gezien als opzettelijk spelen bij buitenspel.

Regel 12 – Overtredingen en onbehoorlijk gedrag

Hands: de onderkant van de oksel wordt gezien als de grens tussen de arm en de schouder.

Hands: als een aanvaller per ongeluk hands maakt is dat alleen strafbaar als dat direct voorafgaand aan een doelpunt of duidelijke scoringskans gebeurt.

  • Een keeper kan worden bestraft met een waarschuwing door het tonen van een gele kaart als hij een veelbelovende aanval onderbreekt of een rode kaart als hij zijn tegenstander een duidelijke scoringskans ontneemt als hij de bal twee keer speelt (bijvoorbeeld bij een doelschop, vrije schop, etc…), zelfs als hij dat met de hand of arm doet.
  • Iedere overtreding (dus niet alleen de fysieke overtredingen) die een veelbelovende aanval onderbreekt, moet worden bestraft met een waarschuwing door het tonen van de gele kaart.
  • Als een speler weigert om 4 meter afstand te houden bij een scheidsrechtersbal zal hij bestraft worden met een waarschuwing door het tonen van de gele kaart.
  • Als de scheidsrechter de voordeelregel toepast of toestaat dat een snelle spelhervatting genomen wordt na een overtreding waarmee een veelbelovende aanval werd onderbroken, dan wordt de overtreding niet meer bestraft met waarschuwing door het tonen van de gele kaart.

Regel 14 – De strafschop

  • Een overtreding gemaakt door de keeper wordt niet bestraft als de strafschop gemist wordt of terug komt van paal of lat (zonder aangeraakt te zijn door de keeper), tenzij deze overtreding duidelijk invloed had op de nemer van de strafschop.
  • Bij een overtreding van de keeper wordt hij de eerste keer vermaand. Een waarschuwing door het tonen van de gele kaart volgt bij iedere volgende overtreding.
  • De nemer van de strafschop wordt bestraft als hij en de keeper op precies hetzelfde moment een overtreding maken.

De tekst hierboven is slechts een samenvatting van de gepubliceerde berichten van de IFAB. Het originele document van de IFAB is hier te downloaden. Hier zijn ook de achtergronden en de uitleg van de wijzigingen zoals gepresenteerd terug te vinden.