Verslag: Han Marsman

Foto’s: Rens Bluemink

Op donderdag 4 oktober verzorgde de commissie opleidingen van de DSV de maandelijkse spelregelavond op een bijzondere wijze. Dit keer geen sprake van 10 vragen (waar velen vaak hoofdpijn van krijgen) en beelden van amateurwedstrijden (veelal uit het Drentse en aangeleverd door Rudie Boone). Dit keer een inleiding over de videoscheidsrechter door Kevin Blom (scheidsrechter betaald voetbal) en beelden met vragen, waar hij op interactieve wijze op inging.

Naast de leden van de DSV waren ook 7 jeugdige verenigingsscheidsrechters uit Deventer aanwezig, uitgenodigd door de docent van hun BOS-cursus Sezgin Degirmenci.

 

 

Bij de videoarbiter (VAR) is het goed om te weten dat er 4 gebieden zijn, waarop de VAR een rol speelt:

– bij doelpunten (is er in de aanvalsfase geen aanvallende overtreding gemaakt of is er sprake van buitenspel)

– bij (mogelijke) strafschoppen (is de beslissing terecht of …)

– bij het (moeten) tonen van een rode kaart,

– bij gele kaart (wordt de juiste speler bestraft).

De scheidsrechter blijft altijd de eindverantwoordelijke, de VAR is een (niet onbelangrijke) hulp. Er kijkt iemand met de scheidsrechter mee, denkt mee, maar beslist niet! Dat kan een scheidsrechter in het begin als een last ervaren, maar na verloop van tijd besef je dat dit hulpmiddel uitstekend helpt om het spel eerlijker te laten verlopen. Er blijven ook nu nog interpretatieverschillen mogelijk, maar door een situatie van meerde kanten te kunnen bekijken … wordt de beslissing waarschijnlijk ook gemakkelijker geaccepteerd.

Vanuit de zaal kwam de vraag wat er gebeurt als de verbinding tussen het veld en de VAR (die in Zeist via de tv-camera’s de wedstrijd volgt -minstens 6 camera’s per wedstrijd-) wegvalt. Dan verloopt het contact via de 4e official die via een smartphone met de VAR verbonden is en -waar nodig- de scheidsrechter kan inlichten.

Bij de spelregelvragen gaf Kevin -in gesprek met de zaal- uitleg bij enkele (ook in beeld gevatte) spelregelsituaties. Bijvoorbeeld dat –als bij een strafschop spelers van beide partijen te vroeg toelopen en de nemer bij het stoppen van zijn aanloop een schijnbeweging maakt- de overtreding van de nemer als de zwaarste wordt gezien en bestraft wordt met een indirecte vrije schop en een gele kaart. Ook werd duidelijk dat bij een mogelijke buitenspelsituatie het (voor scheidsrechter en assistenten) verstandig is even te wachten hoe de situatie zich ontwikkelt. Buitenspel bestraffen kan altijd nog!

Om 22.30 bedankte voorzitter Ron Sotthewes voor deze bijzondere avond en werd het programma afgesloten door een mini-optreden van Jeffrey Kleine Koerkamp (cabaretier en assistent-scheidsrechter).