Tekst: Han Marsman

Foto’s: Erik Nieuwenhuysen

Introductie

Vorig jaar organiseerde iedere scheidsrechtersvereniging in de Stedendriehoek(Apeldoorn, Deventer en Zutphen) een avond in het kader van de week van de scheidsrechter. Dit jaar werd besloten één gezamenlijke avond te beleggen.
Op woensdag 9 oktober wist Clay Ruperti de lange weg uit Rotterdam naar Deventer te vinden. Hij maakt deel uit van de masterclass bv en fluit regelmatig wedstrijden inde Keukenkampioendivisie. Ook is hij actief als vierde man in de Eredivisie.
Met beelden en verhalen nam hij de 40 aanwezigen mee in zijn loopbaan in het betaald voetbal. Hij spaarde daarbij zichzelf niet, liet niet alleen zien/horen waar hij een goeie beslissing nam of voorstelde, maar ook waar hij de mist inging door te dringend advies te geven of te veel te vertrouwen op de stadionklok i.p.v. het eigenhorloge.

Interactief

“Op een interactieve wijze werden thema’s als communicatie en samenwerking behandeld en -zoals gebruikelijk de laatste 2 jaar- werd ook het VAR-gebeuren belicht. Ook daar aan de hand van zijn eigen bijdrage als VAR.
Ook besteedde hij aandacht aan de invloed van sociale media. “Internet vergeet niets” … dus wees je bewust van wat jezelf post. Hij liet ook zien hoe op Twitter naeen foute beslissing van hem vervelende en nare reacties volgden. Weet dan dat zoiets kan gebeuren en denk na over hoe je daarmee om kunt gaan.
Zijn lijfspreuk haalde hij bij de Franse denker André Gide weg, die zei “blijf jezelf …ook als men je niet moet om een verkeerde beslissing … dan is het maar zo, Je bent er niet om te ‘pleasen’, maar om jezelf te blijven “.

Tips

– Doe wat je leuk vindt, pers jezelf niet in een keurslijf dat je niet past.
– Communiceer met je assistenten of als VAR kort en kernachtig. Geen omhaal
   van woorden, zakelijke omschrijvingen. Wees duidelijk in je advies.
– Ben je overtuigd van een fout/misser, durf je dan kwetsbaar op te stellen.
– Spelers (op het veld de eerst betrokkenen) beseffen dan dat een scheidsrechter ook maar een mens is.

Sluiting

Clay meldde verder dat vanaf de kwartfinales bij de beker geëxperimenteerd zal worden door VAR-beslissingen in stadions waar een verbinding met de geluidsinstallatie is door de scheidsrechter kort toe te lichten.
De uitsmijter van de avond was een terugblik op zijn trip over het internet op zoek naar leden van de scheidsrechtersvereniging in de Stedendriehoek. Hij heeft er vele gevonden en deed ons op een ludieke wijze verslag.