Op zaterdag 12 januari 2019 was het tweede grote scheidsrechterscongres van de COVS, na vorig jaar in Noord, dit jaar in district Oost. Björn Kuipers heeft tijdens dit congres in zalencentrum Rouwhorst in Oldenzaal het ochtendprogramma voor zijn rekening genomen.
De sympathieke ondernemer uit Oldenzaal kreeg de zaal volledig plat waardoor de circa 350 deelnemers van het congres vanaf het beginsignaal tot aan het einde van zijn lezing volledig aan zijn lippen bleven hangen. Kuipers heeft niet alleen internationaal een enorme staat van dienst, maar ook in Nederland en zijn collega in Oost-Nederland dragen hem door zijn duidelijke, eerlijk en heldere blijk op de arbitrage op handen. Wereldsterren als Ronaldo en Messie hebben respect voor Kuipers en weten dat er een goudeerlijke scheidsrechter op het veld staat.   Door dit uitstekende waarnemingsinstrument en zijn Oldenzaalse nuchterheid, maakt Kuipers gebruik van de juiste skills.

Naast Kuipers waren er ook nog andere workshops. Rob Dieperink vertelde iets over mentale weerbaarheid aan de hand van zijn eigen wedstrijdbeelden. Patrick Voogsgeerd legde uit hoe je collega’s kan helpen met tips, als je naar een wedstrijd kijkt. Ook legde hij meer uit hoe de KNVB coaching de komende jaren belangrijker wil maken. En verder was er een spelregelwedstrijd, waarin in duo’s via de smartphone ( Socrative) gestreden werd.

Tevens was er de hele dag een soort informatiemarkt waar de diverse COVS-verenigingen uit Oost vertegenwoordigd waren.  AXIWI gaf informatie over headsets, er was COVS kleding uitgestald en ook Topfluit ( Ron Mulder) was aanwezig om fluiten te verkopen. Ook de DSVenO was hier goed vertegenwoordigd. Ron en Martijn hebben de vereniging goed gepromoot en bidons, vaantjes en scoreblokjes uitgedeeld.

De AXIWI gouden fluit

In het voorbereidingsproces van het congres, vraagt de COVS aan zijn 13 regionale scheidsrechtersverenigingen of ze kandidaten voor de AXIWI Gouden scheidsrechtersfluit willen voordragen. Tijdens deze procedure, worden door een interne stemronde 3 scheidsrechters genomineerd. Dit jaar waren Ab van Buren, David van de Graaf en Bennie Nijhuis tot de laatste ronde doorgedrongen. Eke aanwezige van het congres mocht zijn stem uitbrengen. Tot de laatste minuut bleef de verkiezing spannend.  Dat er drie uitstekende kandidaten waren, bleek wel uit de verkiezingsuitslag, want het verschil tussen de nummer 1, 2 was slechts 8 stemmen.
De runner-up kandidaten kregen van Pol Hinke, voorzitter van de COVS ook de uitgesproken waardering, bloemen en een mooie oorkonde.

Uiteindelijk bleek Ab van Buuren (70) de winnaar van  de waarderingsprijs! De eervolle fluit waarbij ook een insigne en een mooie oorkonde hoort, werd uitgereikt door de Commissaris van de Koning Ir. Andries Heidema, die geassisteerd werd door de Burgemeester van Oldenzaal Patrick Welman.
Ab van Buren is gestart in 1979 met fluiten en heeft 32 jaar zijn scheidsrechters loopbaan gecombineerd met diverse andere taken.  Zo hadden de COVS en de KNVB al snel door dat Ab oog had voor talentvolle scheidsrechters waardoor Ab vanaf 1992 portefeuillehouder bij de KNVB was in deze discipline. Hij heeft veel scheidsrechters onder zijn hoede gehad waaronder Björn Kuipers. Tot op heden is hij nog coach en rapporteur in de zaal en op het veld.

Verslag: Dirk de Koning (VCN)

Foto’s: Martijn de Leest