De Zweedse voetbaldames halen op toernooien altijd de halve finale, maar dan is het kruit ook wel verschoten; ze zijn nog nooit kampioen geworden. Vandaag was het weer niet anders, want ze verloren de halve finale met 2-1 van Spanje. Wie zijn klassiekers kent, had deze uitslag goed voorspeld.
Deze nederlaag had nogal wat voeten in de aarde, want de Zweedse dames konden zelfs met handen en voeten niet communiceren met de Braziliaanse scheidsrechter; zij sprak alleen maar Spaans. Dat is geen probleem als je tegen Duitsland of Nederland speelt, maar wel als je tegen Spanje speelt, want dan kan er maar door één ploeg gecommuniceerd worden.

Nu hoor je natuurlijk officieel niet tegen een scheidsrechter te praten (zeker niet als het zoals hier een dame is), maar van die regel trekt niemand zich iets aan Ook op dit WK doen ze allemaal hun best om hierin haantje de voorste te zijn. Als je alle opwinding ziet dan denk je dat de Spaanse speelster de scheidsrechter zo ongeveer alles hebben voorgezegd, maar de Zweedse dames zijn vooral boos omdat ze in de slotfase geen hoekschop kregen, maar een vrije trap tegen. Ja, u leest het echt goed.
De Zweedse aanvoerster Kosovara Asllani (alsof in Zweden ook maar één ander die naam goed kan uitspreken) vroeg nog waarom, maar ze kreeg enkel een lieftallige glimlach terug. Heel tactisch van de scheidsrechter; zo ben je snel van veel gezeur af.

Dan kunnen we beter snel overgaan naar de mannen; het ‘echte’ voetbal is immers weer begonnen. Een aantal zaken viel op in de eerste competitieronde: Bij NEC tegen Excelsior deed het zeer aan de ogen. Dat kwam niet door de vele doelpunten, maar door de shirts die niet te onderscheiden waren. Daardoor konden de verdedigers kennelijk niet goed communiceren en als je dan Jasper Cillessen ook nog op doel hebt staan, dan is de 3-4 uitslag snel verklaard. Dit zou bij de dames nu nooit zijn gebeurd: met hun gevoel voor kleurrijke kleding hadden ze Excelsior als bezoekende club gewoon modieus in het wit laten spelen. Over Excelsior gesproken: het is waarschijnlijk historisch dat zowel de Kralingers als Sparta boven Feyenoord staan, zonder een wedstrijd meer te hebben gespeeld. En over veel doelpunten gesproken: ons aller Eagles heeft geprobeerd om de komende tegenstander Volendam zand ik de ogen te strooien door de doelpunten wel heel opzichtig weg te geven. Laten we hopen dat de Eagles in ronde 2 beter presteert.

In Engeland zijn er geen Braziliaanse scheidsrechters en daar kan er gelukkig dus wel goed met elkaar gecommuniceerd worden. Alleen toen Onana een tegenstander torpedeerde, zat er ergens een steekje los. Wij zijn nog aan het onderzoeken of dat bij de scheidrechter, of bij de VAR was of dat er letterlijk een steekje los zat waardoor de verbinding wegviel. Voor deze overtreding was zelfs op het WK voor dames rood gegeven.