Wat doet een technisch manager?

Door: Han Marsman                      Foto’s: Theo Mansvelt Beck

Op donderdag 30 november verwelkomde voorzitter Peter Stolk als spreker van de maand Paul Bosvelt, technisch manager bij Go Ahead Eagles. Na een korte introductie (voor velen overbodig … want zij volgen hem al jaren) waarin hij zijn voetbalcarrière over het voetlicht bracht (Eagles, Twente, Feijenoord, Manchester City en Heerenveen) stapte hij over naar de andere kant van het spelletje. Hij begon als assistent-trainer, volgde de benodigde trainersopleidingen … maar besloot niet voor het hoofdtrainersschap te kiezen (paste niet bij zijn persoon).

In 2017 vroeg Hans de Vroome (op dat moment voorzitter en eigenaar van Go Ahead Eagles) hem om bij de club adviseur te worden. Op dat moment waren net Leon Vlemmings (trainer) en Dennis Bekking (technische man) ontslagen en moest de club verder. Jan van Staa werd tijdelijk trainer en Paul werd benaderd voor de technische kant. Paul informeerde eerst bij collega’s bij andere clubs hoe zij een en ander vormgeven. Vervolgens inventariseerde hij wat er bij de Eagles speelde om zo tot een plan van aanpak te komen.

Als technisch manager is hij verantwoordelijk voor de 1e selectie, de staf, de scouting en de jeugdopleiding. Hoofdtaak is het bewaren van het DNA van de Eagles, waarbij hij als kernwoorden “volksclub, rauwe cultuur, rijke traditie, strijdvaardig, attractief, passie, lef en opleiden” gebruikte. Dat profiel is zijn leidraad geweest bij het samenstellen van staf en selectie. De speelwijze van de club moet hierop aansluiten: aanvallend (opbouw van achteruit … maar doelgericht), verdedigend (dominant willen zijn, meebewegen met het spel), omschakeling (als team reageren op het spel),

Het moet een strijdbaar en intens meelevend elftal op het veld opleveren, waarbij vooral thuis de tegenstanders vol vuur bestreden moeten worden. In overleg met de trainers wordt de selectie op grond van deze criteria samengesteld. Na in zijn tweede seizoen gestrand te zijn in de finale van de Keukenkampioendivise (bloedstollend eindspel tegen RKC) werd stapje voor stapje de weg naar een vaste positie in de eredivisie in geslagen. Waarbij gesteund werd door Alex Kroes, die als grote man Hans de Vroome was opgevolgd. De selectie werd doorgeselecteerd .. spelers kwamen en gingen ook weer weg. Ook bij trainers werd gezocht naar de juiste mensen op het juiste moment en op de juiste plek. Het spelersbudget ging omhoog en  … het is gelukt. Op dit moment is Go Ahead Eagles een stabiele middenmoter in de eredivisie, er zijn weinig mutaties en ook in de jeugdopleiding is zekerheid.

Dat bracht Paul bij het begrip ‘scouting’. Ook op dit vlak zijn veranderingen doorgevoerd. Waar in 2017 2 externe scouts de club van tips en suggesties voorzagen, is nu een eigen portal ontwikkeld waar spelersmakelaars hun talenten kunnen inbrengen en de eigen scouts van de Eagles hun ervaringen te boek stellen. Voor Paul blijft zij adagium ‘wij willen spelers zelf zien, wij gaan niet af op data’. Vandaar dat ook de voetbalschool en de jeugdopleiding prioriteit blijven hebben. ’Go Ahead is en blijft een opleidingsclub’ is een tweede adagium … of weet als stabiele middenmoter je plek.

Maar wil je deze positie behouden dan moet wel het stadion verbouwd worden (onder meer: hoeken dicht, andere IJsseltribune), zodat een capaciteit van 13.000 toeschouwers bereikt wordt. Nu kunnen er 9975 bezoekers de Adelaarshorst in. Ook is de club nog steeds geïnteresseerd in een vaste plek voor de jeugdopleiding in Deventer, Misschien biedt de Rielerenk mogelijkheden … maar dan moet de gemeente wel meewerken.

Na 5 kwartier bedankte Peter Stolk Paul voor zijn bijdrage en wenste hij hem en de club veel succes toe. Hopelijk worden de ambities waargemaakt. Met een bos bloemen voor het thuisfront en een wijnpakket voor de inwendige mens werd deze spreekbeurt afgesloten.