Door: Marcel van Schalkwijk                     Foto’s: Arjan van de Berg

Op de derde donderdag van maart kregen we het hoofd opleidingen van de KNVB,  rugbycommentator bij het 6-landentoernooi (Six Nations) èn Master in coaching bij het Johan Cruyff instutute op bezoek, Seán Mallon. Voor het NOC-NSF werkt Seán als docent coachopleidingen.

Hij start zijn verhaal met de vraag naar een eerste indruk. Die hebben we allemaal op het moment dat we ons scheidsrechtershirt aandoen, of misschien wel eerder.

Het verbaast ons inmiddels niet meer dat de Deventer scheidsrechters bijna 1 op 1 de antwoorden noemden die Seán in zijn presentatie had voorbereid [zie de foto hieronder].

De verschillen tussen het fluiten van een voetbalwedstrijd en een rugbywedstrijd zitten hem ook in het volgen. De voetbalarbiter volgt vooral in de lengte van het veld; zijn collega bij rugby volgt vooral over de breedte. Beiden leggen circa 12 tot 13 km per wedstrijd.

Na anderhalf uur boeiende beelden, interactie en ruimte voor vragen, kon Seán Mallon weer met de nodige presentjes richting Noord-Holland. Dat deed hij echter niet direct na afloop. Als een rasecht mensenmens schonk hij nog persoonlijke aandacht aan enkele vragen uit de zaal en na afloop van zijn presentatie nam hij zelfs nog de tijd om even met deze en gene van gedachten te wisselen.