Boerenverstand 2021 (8) – Arbitrage in de kwartfinales

 

Bij Spanje-Zwitserland fluit de Engelsman Olivier heel onopvallend en dus prima tot de 77e minuut.  Hij viel toen pas op omdat hij rechtstreeks rood gaf voor een sliding van een Zwitser, een zware straf. Jammer dat de VAR dit niet corrigeerde … De wedstrijd was geen wedstrijd meer en we konden enkel nog genieten van de geweldige Zwitserse doelman. Opvallend dat de SR in de 97e minuut een Zwitser geen tweede gele kaart gaf waar dat er duidelijk eentje was, hij had kennelijk iets goed te maken. In de penalty serie misten de Spanjaarden al hun zesde penalty op rij, een prestatie op zich. Het werd een penaltydebacle waarbij bepaald geen sprake was van de wereldberoemde Zwitserse precisie.

Bij België tegen Italië was de Sloveen Vincic de leider. Of zoals een kenner uw columnist toevertrouwde “de UEFA kan toch niet alleen West-Europese arbitrage aanstellen”. Spelers en arbitrage knielden voor de wedstrijd voor Black Live Matters; benieuwd of ze dat volgend jaar ook gaan doen voor de mensenrechten – lees: vrouwenrechten – in Qatar. De VAR greep goed in bij de eerste goal van Italië. Het was zonder camera niet te zien dat het wel degelijk buitenspel was. Dat deed hij niet toen de Italianen opnieuw scoorden … , maar dat had deze Duitse VAR wel moeten doen want als iemand een Schwalbe moet kunnen herkennen dan is het toch wel een Duitser.

Klik hier voor de beelden!

 

De SR compenseerde dit en zorgde voor een nog hogere amusementswaarde door België vlak voor rust een wat gemakkelijke penalty te geven. Dit was een Interessant moment want de VAR grijpt alleen in bij een overduidelijke fout. Er was een duw zichtbaar dus heeft de VAR geen keuze. Deze beslissing paste totaal niet in de lijn van dit EK waar men tot dusver alleen voor overduidelijke penalty’s ging. Dit was dus veel te zwaar bestraft.

De situatie in de 58e minuut was heel bijzonder want hier werd een record wait-and-see door de  assistent gebroken. Hij vlagde pas na de Italiaanse aanval terwijl het op het moment van spelen zeker drie meter buitenspel was … hiervoor is deze instructie absoluut niet bedoeld, geldt enkel voor hele scherpe situaties. Chadli erin, Chadli er na 3 min weer uit … er gebeurde dus genoeg maar Italië bleef op zijn Italiaans overeind mede omdat de bijgetelde blessuretijd van 5 minuten veel te weinig was, dat had minimaal 10 minuten moeten zijn. Bij onze voorgestelde spelregelwijzigingen  kunnen we er hierdoor ééntje toevoegen: laten we gaan werken in het topvoetbal met effectieve speeltijd. In de blessuretijd had de Italiaanse keeper ineens last van zijn hand toen hij de bal niet klem had en alle geluk van de wereld had dat de SR floot voor een andere overtreding. De blessurebehandeling duurde maar liefst twee minuten …

 

 

En dan wil je na een lange voetbalavond naar je bed en krijg je ineens allemaal appjes van je vrienden met dezelfde vraag: had jij België niet als kampioen voorspeld?

.

.