Boerenverstand 2021 (6) – Saai??

 

In de vorige column had uw columnist al aangekondigd dat de attractiviteit van de wedstrijden omhoog moet want het kijken naar topwedstrijden is lang niet altijd leuk. Vaak zijn het saaie wedstrijden waarbij de teams elkaar in een ijzeren greep hebben, neem als voorbeeld de UEFA- finale van vorige maand die pas na strafschoppen werd beslist. En ook de wedstrijd België – Portugal in de achtste finale van de EK was bepaald een spektakel. Er zijn ook teveel (poule) wedstrijden waarbij beide ploegen genoeg hebben aan een gelijkspel en dat bevordert de amusementswaarde ook niet echt. In Zuid-Amerika is het helemaal bar en boos want daar hebben ze in de eerste ronde poules van vijf waarbij maar één land afvalt.

De vraag is dan natuurlijk hoe we aanvallend voetbal meer kunnen belonen want nu wordt een ploeg met aanvallende intenties vaak via een counter verslagen. Het enige instrument wat daarvoor voorhanden is, is het wijzigen van de (spel)regels. We zullen afscheid moeten nemen van oude standaarden om het spel aantrekkelijker te kunnen maken.

Hoe dit te bewerkstelligen, uw columnist doet hieronder enkele suggesties:

Het eerste idee is om in het topvoetbal de afmetingen van het doel groter te maken zodat er wat meer doelpunten vallen. Het is vreemd dat bij bijvoorbeeld de C jeugd de doelen dezelfde afmetingen hebben dan in het topvoetbal. Maak het doel bijvoorbeeld 30 centimeter breder en tien centimeter hoger. Misschien een uitzondering maken voor doelman Lamprou want die kan dan niet meer bij de lat en dan is elke hoge bal een doelpunt en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

De zestien uitbreiden door deze wat langer en breder te maken zal aanvallend ingestelde ploegen ook helpen immers dan meer kans op een penalty. Als dit ingevoerd wordt dan de penalty niet meer van elf meter nemen maar vanaf bijvoorbeeld 13 meter. Er moet een maximum komen qua tijd aan het balbezit op eigen helft, bijvoorbeeld 30 seconden. Een laatste idee is om de afstand van de muur bij een vrije trap te vergroten naar elf meter.

In de categorie van de overige wat meer wildere ideeën:

  • speel met 10 in plaats van 11 dat geeft meer ruimte op het veld
  • vijf corners een penalty
  • inschop in plaats van ingooi
  • gele kaart combineren met een tijdstraf van bijvoorbeeld 5 minuten

Het zijn maar ideeën, maar niks doen is geen optie want het topvoetbal moet echt een stuk attractiever worden.

De UEFA zit gelukkig niet helemaal stil: vanaf komend seizoen tellen uit-doelpunten niet meer dubbel. Een goede maatregel want als de thuiswedstrijd in 0-0 eindigt en het uit 1-1 staat was er al één ploeg die het spel trachtte te verzieken en dat heeft vanaf komend seizoen geen zin meer. Deze maatregel is een goed begin…….hopelijk laat men het  er hier niet bij.

Kennelijk worden deze columns ook in het internationale topvoetbal goed gelezen want na de vorige snapten de heren voetballers heel goed dat er wat moest gebeuren om het voetbal populair te houden. De Spanjaarden gaven het goede voorbeeld door vanaf de middellijn te scoren in eigen doel. Daardoor werd de wedstrijd tegen Kroatië opengebroken en ontstond er een zeer spectaculair gevecht, zo willen we het graag zien! Dat alles onder leiding van de uitstekend fluitende Turkse scheidsrechter Cakir die we toevoegen aan ons rijtje kandidaten voor het fluiten van de finale.

De Zwitsers deden hier niet voor onder: zij misten in de wedstrijd bij 1-0 bewust een penalty (na afloop scoorden ze moeiteloos vijf keer op rij)  waardoor ook hun wedstrijd tegen Frankrijk een spektakel werd van de eerste orde. Het was een dag waarbij we allemaal weer genoten van het voetbal!

 

 

Conclusie: als de KNVB of UEFA attractief voetbal wil dan hoeven ze dus maar één ding te doen: Boerenverstand laten aankondigen dat die het saaie voetbal gaat bekritiseren…….

.