Boerenverstand 2021 (4) – Arbitrage

 

Op heel dringend verzoek van Dick Schneider nu even niets meer over onze EK poule: “schrijf maar eens wat over de scheidsrechters” zei Dick en dus doet uw columnist dat dan. We hebben denk ik als kenners van de arbitrage weinig te klagen, uitzonderingen daargelaten.

Zo’n uitzondering was de wel heel gemakkelijke (onterechte) strafschop die Frankrijk gisteravond kreeg tegen Portugal. Zie dit fragment !

Onze Nederlandse teams onder leiding van Björn en Danny doen het uitstekend ook al kan het uit een corner natuurlijk nooit buitenspel zijn (Turkije-Italië 46.10), Zie dit fragment

 

Positief is het ook dat de werkwijze van de VAR steeds beter gaat: het duurt minder lang, de juiste buitenspellijn is veel sneller in beeld en er zijn geen echt gekke beslissingen genomen. Het is wel de vraag of het nog zinvol is dat bij penaltysituaties de scheidsrechters nog naar het scherm moeten: thuis hebben we het allang gezien dat het een strafschop is en er is geen scheidsrechter die zo’n advies negeert ook al is het soms met frisse tegenzin. Het komt de snelheid van het spel ten goede om dit niet te doen en een assistent laten we ook niet kijken als de VAR anders beslist voor buitenspel. Dat assistenten bij hele scherpe situaties wachten met aangeven buitenspel blijkt ook op dit toernooi weer terecht want op deze manier kan een eventuele fout door de Var worden gecorrigeerd. Dat kan echter soms even duren voordat de aanval echt is afgelopen.

Bij Italië tegen Zwitserland zat er bijvoorbeeld in de 72e minuut 16 seconden tussen het geven van de pass en het afvlaggen door de assistent want er was kans op kans in deze aanval. En als de assistent dan vlagt voor buitenspel moet je als tv-kijker goed nadenken voor welke situatie dat was.

 

 

 

Opvallend is wel dat de blessuretijd moeilijk te voorspellen is en dat die bijna nooit wordt verlengd. Mooi voorbeeld was de vier minuten blessuretijd na de tweede helft bij Hongarije-Frankrijk. Die vier minuten was wel heel erg weinig en in die tijd (SR floot na 4.30 af) werd er effectief precies 110 seconden gespeeld, dus minder dan 2 minuten, Wellicht dat de arbitrage in Hongarije het heeft meegekregen wat Rob Dieperink overkwam toen hij op die gedenkwaardige avond dat de Eagles promoveerden bij de Graafschap tegen Helmond Sport de 5 minuten blessuretijd (terecht) met een minuutje verlengde. En in die 6e minuut kreeg de Graafschap een enorme kans…. De stadionspeaker zegt niet voor niets dat de extra toegevoegde tijd minimaal 5 minuten bedraagt. Minimaal dus! Goed dat die er niet inging: nu mag de keeper van Helmond Sport zijn auto een jaar lang gratis wassen in Deventer maar als de Graafschap wel had gescoord was de auto van Rob 10 jaar niet meer veilig geweest in Deventer.

Dus een scheidsrechter met goed boerenverstand heeft hiervan geleerd: blessuretijd is wat het is en niets meer!

.