Boerenverstand 2021 (13) – Hand in hand met de buurjongen

 

Onze buurjongen is 10 jaar en is een fanatiek supporter van Feyenoord. Dat geeft niets, ieder kind van die leeftijd moet nog opgevoed worden. Omdat we wel eens op hem passen hebben we een heel leuk contact met hem. Vorige week belde hij aan en hij keek heel sip. Na een glaasje ranja vertelde hij dat hij heel verdrietig was dat Steven Berghuis naar Ajax ging en dat zijn vriendjes hem daar allemaal mee plagen want als Feyenoord zijn beste speler kwijt is kunnen ze nog niet van Go Ahead winnen zeggen die. Ik probeerde hem op te beuren door te vertellen dat Feyenoord voor Berghuis heel veel centjes ontvangt waar ze weer veel goede spelers van kunnen kopen en dat Feyenoord wel mooi in de Europa Cup mag spelen.  En ook zei ik dat onze beste voetballer ooit Johan Cruijff van Ajax eens een seizoen bij Feyenoord heeft gespeeld en dat Feyenoord nu een hele goede nieuwe trainer heeft (Arne Slot). Zijn ogen begonnen te glinsteren en hij vertelde dat een andere Johan de nieuwe doelpuntenmaker voor Feyenoord wordt. Ik dacht heel even aan Johan Derksen maar na zoeken op internet bleek dat hij Jahanbakhsh bedoelde. Die gaat vast heel veel doelpunten maken zei ik tegen beter weten in. Overigens wel een koopje voor Feyenoord die deze speler voor één miljoen kocht waar zijn transferwaarde enkele jaren geleden nog 25 miljoen was.

 

Tegen wie moet Feyenoord in Europa spelen vroeg ik hem. “Tegen een ploeg uit een ver land ” was het antwoord. Uiteraard had ik van Gerard Harmelink allang gehoord dat FC Drita uit Kosovo de eerste tegenstander van Feyenoord is en dus was dit de uitgelezen kans om mijn buurjongen wat aardrijkskunde bij te brengen. Ik pakte de atlas van Europa erbij en vroeg hem welke landen hij kende: hij begon met Italië (die zijn kampioen geworden), wist Vlieland (was ie net op vakantie geweest) Engeland en Duitsland moeiteloos aan te wijzen en tot mijn verrassing ook Portugal. Daar woont mijnheer Van Gaal zei hij en die gaat er voor zorgen dat wij alles gaan winnen! Arm kind….. Na een kwartiertje zoeken hadden we via Oostenrijk, Hongarije en Servië Kosovo op de kaart gevonden en zo heeft hij weer heel wat opgestoken.

Kunnen we daar van winnen? was zijn volgende vraag. Ik legde hem uit dat Kosovo een heel arm land is en dat de voetballers daar eigenlijk amateurs zijn en op zijn best vergelijkbaar zijn met FC Dordrecht. Zijn stemming was op een hoogtepunt tot zijn moeder aanbelde want die was haar zoon kwijt. Moeder was heel verrast dat haar zoon met aardrijkskunde bezig was want leren is niet zijn grootste hobby.

 

 

 

Net voor het weggaan vroeg de buurjongen nog of hij donderdag  samen met mij FC Drita-Feyenoord mocht kijken…..want dan zouden ze vast wel winnen. Tegen zo’n verzoek kun je geen nee zeggen dus ik zei enthousiast “ja” en zo zit ik opgescheept met het verplicht kijken naar FC Drita-Feyenoord.

Maar veel erger is: wat als Feyenoord niet wint of verliest? En ben ik niet veel te optimistisch geweest want kan Feyenoord in Europa überhaupt nog wel een wedstrijd winnen? De buurjongen zal ontroostbaar zijn als ze niet winnen…ik kan er nog een nachtje over slapen om te bedenken hoe ik hem dan moet troosten.

.