Boerenverstand 2021 (12) – Toetje Vooraf

 

Als we terugkijken op het EK 2021 dan vallen vooral de vele verleningen en strafschoppenseries op. Dit betekent vanaf iets voor negenen tot twaalf uur ‘s avonds voor de buis zitten. En dat is eigenlijk voor de gemiddelde tv kijker teveel gevraagd laat staan voor de niet van voetbal houdende partner. Is daar niet wat aan te doen?

Verlengingen voegen niets toe: de spelers zijn uitgeblust en niemand durft nog risico te nemen. Op het EK werden wedstrijden vaak pas leuk als in de knock-outfase een ploeg op voorsprong kwam….uitzonderingen als Nederland tegen Tsjechië daargelaten. Zou het daarom niet wat zijn om de penalty’s voorafgaand aan de wedstrijd te nemen? Dan weet iedere ploeg waar die aan toe is en krijgen we direct een ploeg die “moet”. Verlengingen kunnen we dan ook schrappen. We moeten wel beseffen dat dit ook nadelen heeft. Want als bijvoorbeeld Italië de penalty’s wint wordt het tijdrekken vanaf het begin. Effectieve speeltijd invoeren lijkt dan iets wat dan ook een must is als dit idee werkelijkheid wordt.

 

En je hebt ook kans op hele gekke situaties: Frank de Boer zou Malen er al meteen uithalen als Nederland de penaltyserie per ongeluk wint. Dat zou echt wat zijn: een wissel voor het begin van de wedstrijd. Een goede uitleg is ook gewenst: er zullen trainers zijn die anders denken, dat als de strafschoppenserie met 5-3 is gewonnen en ze in de wedstrijd met 1-0 achterstaan ze in totaliteit nog steeds door zijn. Het mij een leuk onderwerp voor een discussieavond bij de DSV….

Ook bij de tweede voorbereidingswedstrijd die uw columnist zag was het allemaal moeilijk te volgen. Ik was bij Vitesse – Ofi Kreta die overigens beiden wel gewoon begonnen met een keeper op doel. Maar je verwacht bij  Vitesse de Janssens en de Stolken en bij de Grieken namen als die van Giakoumakis. Niets van dat alles want bij Kreta speelden Jonathan de Guzman, Mike van Duinen, Luc Castaignos en Boy Waterman.  En dat waren meer Nederlanders dan dat er bij Vitesse in de basis stonden……. Uitermate verwarrend voor de neutrale kijker. Uiteindelijk won Vitesse met 2-1 dus weer een nederlaag voor het Nederlandse voetbal.

 

 

 

Arjen Robben is ook weer gestopt nu voor de tweede keer. Vroeger zei Heintje Davids ook steeds dat ze stopte om vervolgens nog jarenlang op te treden. Wellicht zien we Arjen nog terug in de amateurcompetitie……want op de herstart daarvan wachten we allemaal met smart.

Maar daarover in een volgende column meer.

.

.