vooruitblik

Allereerst voor alle lezers een goed en vooral gezond 2022 gewenst.

Voor het voetbal zullen twee zaken centraal staan: wanneer kunnen we weer als vanouds onze hobby uitoefenen en uiteraard het WK. Door Corona kunnen we over het eerste geen voorspelling doen maar over het WK valt wel wat te zeggen. Dit WK werd al in 2010 toegekend aan Qatar, een land waar nog nooit een fatsoenlijke voetballer is gesignaleerd.

Deze toewijzing is het beste te vergelijken met het idee dat het WK skiën in Afrika wordt gehouden kortom dit slaat nergens op. Enige jaren na toewijzing kwam de aap uit de mouw: de Amerikaanse FBI ontdekte dat het toernooi met steekpenningen door enkele sjeiks was gekocht.

Qatar had ten tijde van toewijzing 750.000 inwoners en nu 2,5 miljoen een meer dan verdrievoudiging. Het aantal oorspronkelijke inwoners is nu nog maar 20 procent en alleen het aantal arbeidsmigranten uit India is procentueel al veel hoger. Het land wekt de indruk dat al het werk wordt uitbesteed. Dat bleek ook bij de bouw van de 8 stadions voor het WK waarbij volgens goed ingelichte bronnen zeker 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen.

Dat laatste komt ook omdat Qatar op het gebied van mensenrechten een hele slechte naam heeft: arbeiders van verre worden uitgebuit en door de streng islamitische wetten hebben vrouwen er helemaal niets te zeggen. Het land is eigenlijk niet meer dan een “speeltje” van een aantal sjeiks. Van onze voetballers hoeven we geen protesten te verwachten: zij boycotten wel Johan Derksen vanwege opmerkingen over een rapper maar over de mensonterende omstandigheden in Qatar zullen we ze (helaas) wel niet horen.

En wat gebeurt er met de stadions na het WK? Ze zijn gebouwd binnen 70 kilometer van elkaar en het land heeft maximaal 1 stadion nodig. Te vrezen valt dat ze nooit meer gebruikt zullen worden waardoor de milieu schade door verkwisting van kostbare materialen ook nog eens enorm is.

Is er dan niets positiefs over dit toernooi te zeggen? Toch wel want door het voetbal kunnen ook de mensenrechten aan de orde komen. Mooiste voorbeeld daarvan is 1978 toen het WK in Argentinië plaats vond en het toenmalige generaalsregime ineens de aandacht van de gehele wereld op zich gevestigd zag, iets wat ze niet leuk vonden en uiteindelijk hun einde inluidde.

Het toernooi begint op 21 november omdat er ‘s zomers in Qatar helemaal niet gevoetbald kan worden. Wedstrijden zijn ‘s avonds want overdag is het ook in de winter nog te warm om daar te voetballen. De finale is op 18 december.

 

 

VI journalist en Deventenaar Marco Timmer voorspelde in de Stentor een finale tussen Frankrijk en Duitsland met Nederland als derde.

Met dat laatste is uw columnist het niet eens omdat Nederland het qua topvoetbal net niet heeft en van Gaal als coach duidelijk over zijn hoogtepunt heen is. Nederlandse inbreng in de finale middels Danny Makkelie (bijvoorbeeld als Var) is wel degelijk denkbaar.

Mijn tip voor de winnaar is België ……maar gelet op het presteren van uw columnist in onze eredivisie poule moet u dat maar niet al te serieus nemen.