We kennen de Belgen als een volk, waar wij Hollanders graag de draak mee steken. Of dat nu is omwille van ons eigen zelfvertrouwen of puur voor de grap, laten we even in het spreekwoordelijke midden. Vaak zijn de grappen wel te voorspellen, evenals het feit dat daar Anderlecht of Club Brugge kampioen wordt.

We naderen het einde van de Europese competities en wie de nationale standen bekijkt, ziet weinig verrassingen. Grote uitzondering hierop is België, waar het totaal onbekende Royal Union Saint-Gillouse bovenaan staat. Alhoewel, het is qua kampioenschappen toch de 3e club van België, achter de twee eerder genoemde topclubs. Ze behaalden het kampioenschap al 11 keer eerder, maar de laatste keer dat dit gebeurde, was in 1935. Met die 11 keer staan ze nog altijd boven gerenommeerde clubs uit Luik, Antwerpen, Genk en Gent.

De sympathieke club uit de Brusselse voorstad Sint-Gillis is pas vorig seizoen weer teruggekeerd naar de hoogste Belgische klasse en is in de reguliere competitie als eerste geëindigd. Helaas voor deze club kent België een extra kampioenspoule en daarin zullen ze nog 6 wedstrijden moeten spelen tegen Club Brugge, Anderlecht en FC Antwerp. In Nederland zou het volstrekt ondenkbaar zijn dat een promovendus kampioen zou kunnen worden, maar bij onze zuiderburen kan dit gewoon.

Union speelt op een veredeld (zeer historisch) amateurveld: omringd met hoge bomen en met plaats in het stadion voor iets meer dan 9.000 toeschouwers. In 2013 degradeerde de club bijna naar het amateurvoetbal en pas vanaf 2016 werd de weg omhoog gevonden met als uiteindelijke resultaat promotie naar de hoogste Belgische klasse in 2021. De club heeft maar een beperkt budget en moet daarom creatief inkopen: zo werd uit Duitsland uit een lage divisie Undav ‘opgevist’, die nu topscorer is en voor volgend seizoen al is verkocht voor 9 miljoen aan Brigthon & Hove Albion. Met deze opbrengst is de gehele schuldenlast van Union in een keer weggewerkt. Menig accountant zou hier jaloers van worden.

Uit Nederland werd Bart (what’s in a name) Nieuwkoop aangetrokken en daarmee werd hij verlost van de reservebank bij Feyenoord. Bart is dit seizoen een van de vaste waarden bij Union. Dat was hij in Rotterdam ook, maar dan in een ander opzicht, uiteraard… De gehele begroting van Union is maar een fractie van wat Lionel Messi bij Paris Saint Germain verdient. Het zou alleen daarom al leuk zijn als Union volgend seizoen in de Champions League tegen Messi en co zou mogen aantreden. En dan maar zien wie er nu echt een voetballiefhebber blijkt te zijn.

 

Wat ons betreft is Royal Union SG een club die met Boerenverstand wordt geleid en alleen daarom al hopen we dat het sprookje uitkomt en dat ze kampioen zullen worden. Wij overwegen dan als sponsor op de borst te verschijnen en in de tussentijd duimen voor ze. We houden het slot van de Vlaamse voorspelbaarheid nauwlettend in de gaten!