“Oh nee, toch niet…”

Vaak is het een lastige keuze om te bepalen wat het sportmoment van het jaar wordt. Is het een onverwacht succes dat geboekt wordt, een reeks knappe prestaties van een sporter aan het eind van z’n carrière of kiezen we voor een onvergetelijke wedstrijd of evenement? Heel soms gaat het zelfs om een wedstrijd of evenement, waarmee sport weinig van doen heeft.

Louis van Gaal noemde al terecht dat het toewijzen van het WK voetbal aan Qatar nergens op slaat. Dat is ongeveer hetzelfde als het WK skiën in de Sahara houden: het slaat he-le-maal nergens op. De voetballers horen we er helaas niet over, terwijl er toch ook een enorme milieuschade is: stadions die worden gebouwd voor het WK (en daarna net zo hard weer worden afgebroken), mensonterende arbeidsomstandigheden en zelfs overlijdens door alle risico’s die genomen worden tijdens het bouwen in een verzengende hitte. Neem daarbij de verachting van de vrouwenrechten en je kunt bijna niet anders dan van dit evenement terugkeren met een enorme ‘Qater’.

Het WK in Qatar heeft echter concurrentie, want ook bij de keuze om een Formule 1-race in Saudi-Arabië te houden, kan men gerust vraagtekens zetten. Nog even los van de aanslag die vlakbij gepleegd werd, won ook hier het grote geld het van het maatschappelijke besef. Hoe spannend de race ook was, in dit soort landen moet je geen sportevenementen willen houden. Vandaag bood Freek de Jonge in het Olympisch stadion (goed gekozen locatie) aan de KNVB een petitie aan tegen het WK in Qatar. Hij deed dat eerder in 1978, toen het WK in Argentinië gehouden werd. Destijds vroeg de cabaretier samen met o.a. Bram Vermeulen aandacht voor de mensenrechtensituatie.

Een andere serieuze kandidaat voor de titel is LSV uit Lonneker. Nou ja, serieus… Op deze vereniging is maatschappelijk gezien niets aan te merken, maar dat de hoofdmacht afgelopen zondag met 15-0 aan de broek kreeg van MVV ’29, is een ongekende blamage in de derde klasse. Voor de zekerheid hebben we nog even opgezocht of LSV in het begin misschien wat rode kaarten had ontvangen, maar dat was niet het geval: na een 3-0 ruststand liet LSV het helemaal lopen en werd het dus uiteindelijk 15-0. Van een wedstrijd is nooit sprake geweest; LSV kon niet opboksen tegen de oppermachtige ploeg uit Harbrinkhoek.

Over boksen gesproken: ook daar twee opvallende gebeurtenissen de laatste tijd bij twee verschillende gala’s. Wat een galavoorstelling had moeten worden bij het kickboksen, liep uit op een grote deceptie. Bij de ontmoeting tussen Badr Hari en de Pool Wrzosek liep het helemaal uit de hand. Niet in de ring, maar op de tweede ring, zogezegd. We weigeren de beelden op onze site te zetten, maar de supporters gingen massaal met elkaar op de vuist en de stoelen vlogen in het rond.

Bij het uitreiken van de Oscars wilde Will Smith een vuist maken tegen de vernedering van zijn vrouw, die door ziekte last heeft van haar uitval. Hij stond op de verkeerde manier op, liep op Chris Rock af en viel op een ongewenste manier uit tegen de komiek: hij sloeg hem vol in het gezicht… Omdat Will later op de avond de Oscar voor beste acteur uitgereikt kreeg, leek het aanvankelijk nog even of het gespeeld was, temeer omdat Chris ‘rotsvast’ verder ging met presenteren. Later bood Will op Instagram echter zijn excuses aan: “I am a work in progress”. Ja Will, zo kennen we er nog wel een paar. “Work in progress”; zo gaat het in Qatar al jaren…

Andere mogelijke gebeurtenissen kunnen nog concurreren om aanspraak te maken op de titel ‘Sportmoment van het jaar’:

  • de aanstelling van Frank de Boer als trainer voor de Eagles
  • de VAR die NEC voor de vierde opeenvolgende keer ‘nekt’
  •  als FC Antwerp de fotogeni(t)ale Overmars niet alsnog ontslaat

Kortom: Keuze genoeg dus voor deze verkiezing. Of wordt het dit jaar weer een typisch gevalletje van: “Oh nee, toch niet?” Wij van Boerenverstand vinden dat eigenlijk wel. Want zowel feitelijk als gevoelsmatig stijgt één moment ver boven al deze bizarre momenten uit en is de keuze voor het sportmoment van het jaar even simpel als indrukwekkend.

Christiaan Eriksen maakte zaterdag zijn rentree op het voetbalveld na zijn bijna fatale hartstilstand in de EK-wedstrijd tegen de Finnen. Voor de ‘gezalfde’ (dat is wat Christiaan betekent) werd het gelukkig geen ‘FIN’, maar een wederopstanding. En wat voor een!

 

In de wedstrijd tegen Nederland viel de sympathieke Deen net na rust in. Dat is op zich al bijzonder. Dat hij daarna binnen no-time scoorde, werd hem wereldwijd gegund, getuige hartverwarmende reactie van het publiek. Een onvergetelijk moment dat ons kippenvel bezorgde. Zie de beelden hier (van 1.38m tot 2.14m).


Voor Boerenverstand is dit daarom nu al HET sportmoment van het jaar.