Heeft u ook zo genoten van Manchester City tegen Real Madrid? Lekker hoog tempo en de doelpunten vlogen ons om de oren. De BBC-verslaggever vroeg terecht om 20 minuten extra tijd, zo spectaculair was het. En dit was niet de enige topwedstrijd, waarbij het leek of de aanvallers de verdedigers de baas waren. Wij van Boerenverstand gingen op onderzoek uit om te ontdekken of het nieuw is dat er zoveel gescoord wordt in topwedstrijden zo ja, wat de oorzaak daarvan is.

Dat er in het amateurvoetbal soms veel doelpunten vallen, heeft alles met krachtsverschil te maken. Dieptepunt in deze is de vv Rijen die uitkomt in de zaterdag 4e klasse D van afdeling Zuid. Deze sympathieke vereniging heeft 16 wedstrijden gespeeld, alles verloren en een doelsaldo van 10 voor en 149 tegen. Daar vallen dus gemiddeld 10 doelpunten per wedstrijd. De nieuw aan te trekken trainer zal ongetwijfeld de opdracht krijgen om de rijen daar te sluiten…

Als je de echte kenners in het topvoetbal vraagt, zeggen zij dat de vele doelpunten die nu vallen komen door het afschaffen van de regel dat doelpunten uit dubbel tellen. Hoewel dat heel logisch klinkt (en een prima maatregel is), hebben wij dit toch maar even cijfermatig onderzocht. Immers, de echte kenners staan bij ons in de voetbalpoule bepaald niet bovenaan, dus je moet niet alles geloven wat zij zeggen! Overigens dachten sommige kenners deze week op geheel andere wijze te ‘scoren’, maar daar zullen wij niet al te veel over zeggen…

We hebben dit seizoen alle doelpunten geteld die zijn gevallen in de Champions League vanaf de knock out-fase. Dat waren er 41 in de 1/8-finale, 23 in de kwartfinale en 9 in de twee halve finales, dus tot nu toe samen goed voor 73 Europese doelpunten in 26 (16, 8 en 2) wedstrijden geeft een gemiddelde van 2,77 per wedstrijd. Speciaal nog even voor Dick Toorneman (e.a.): dit quotiënt valt wat lager uit, mede doordat Ajax meedeed!

 

 

Is dit gemiddelde nu hoger dan in de tijd dat de uitdoelpunten nog dubbel telden? Het (voor ons) verrassende antwoord is nee! We hebben de doelpunten geteld over de onderstaande seizoenen met daarachter de gemiddelden. Dit is tot en met de finale, dus over 29 wedstrijden.

2014-2015    81 doelpunten (2,8)

2015-2016    67 doelpunten (2,3)

2016-2017    102 doelpunten (3,55)

2017-2018    95 doelpunten (3,28)

2018-2019    86 doelpunten (2,97)

Het is dus absoluut niet zo dat er dit seizoen meer doelpunten vallen. Wat wel erg opvalt, is dat er veel meer doelpunten vallen in de wedstrijden tussen de echte topclubs dan in wedstrijden met op Europees gezien tweederangs ploegen zoals Ajax en Benfica. Zo hebben de echte Barcelonasupporters nog steeds nachtmerries van de 8-2 nederlaag tegen Bayern München.

In 2016-2017 (hoogste doelpuntengemiddelde) zagen we de volgende uitslagen:

Bayern-Arsenal 5-1: Manchester C-Monaco 5-3: Barcelona-PSG 6-1 en in de finale Real tegen Juventus 4-1

Vier topwedstrijden met totaal 26 doelpunten! De voorspelling van onze echte kenner voor Real Madrid tegen City is 2-2 , dus gaat u er maar vast voor zitten! We zijn nu al benieuwd naar de internationale commentaren. Namens Boerenverstand veel kijkplezier gewenst en hopelijk: veel doelpunten!