Voorspellingen En verwachtingen

 

Het was een simpele, ontroerend mooie foto: Arjen Robben in korte broek die als grensrechter fungeert bij een voetbalwedstrijd van zijn zoontje. Voor de scheidsrechter die daar gefloten heeft moet dat een enorme belevenis zijn geweest, daar kan hij later de kleinkinderen nog over vertellen.

Robben toonde zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook toen hij laatst een interview onderbrak: zijn argument was dat hij naar huis moest voor het donker omdat zijn fietslicht het niet deed en niet omdat hem lastige vragen werden gesteld. Arjen is volgens financiële media goed voor ruim 64 miljoen maar dat heeft hem gelukkig dus als mens niets veranderd.

Van Gaal

Laten we dat eens vergelijken met Louis van Gaal onze nieuwe, oude bondscoach die volgens dezelfde financiële bronnen goed is voor 35 miljoen. Louis woont al sinds 2008 in Portugal en dat is echt niet alleen vanwege het mooie weer. Hij heeft onroerend goed en een penthouse in Nederland.

Het is erg jammer dat tijdens zijn presentatie als bondscoach geen journalist vroeg naar zijn fiscale status. Want door zijn nieuwe baan verlegt hij zijn sociale activiteiten lees middelpunt feitelijk weer terug naar Nederland.

Nou en …. denkt U wellicht maar dit heeft verregaande fiscale gevolgen. Niet voor de inkomstenbelasting maar wel voor de erfbelasting. Dan moeten we beseffen dat Portugal geen erfbelasting kent. Dus waar de kinderen van Louis ooit in Nederland 7 miljoen erfbelasting zouden moeten betalen zijn ze daarvan nu vrijgesteld. Die vrijstelling geldt enkel als betrokkene minimaal 10 jaar in het buitenland heeft gewoond en dat heeft Louis dus. Hij zal ongetwijfeld bedongen hebben dat hij door zijn nieuwe bondscoachschap niet opnieuw Nederlander wordt want dan zou die 10 jaar termijn opnieuw ingaan na zijn baan bij de KNVB.

 

 

Slot

Besef dat wij belasting betalen zodat Nederland als netto EU betaler dus indirect Portugal (netto ontvanger) betaalt. Een land dat dus weigert om een simpele erfbelasting in te voeren en dus feitelijk de fiscale vluchtelingen a la Van Gaal subsidieert.

Wat dat betreft geeft Louis, die ons allemaal graag de les leest, niet bepaald het goede voorbeeld en kan hij nog heel veel leren van Arjen die niemand de maat neemt en wel laat zien hoe het moet.