Nieuwe spelregel vereist

Uw columnist heeft zelden zo snel gelijk gekregen. Een paar weken geleden voorspelde Boerenverstand grote uitslagen in het amateurvoetbal door de gewijzigde krachtsverhoudingen door Corona.
En als u de bekeruitslagen van district Oost doorloopt…..dan zien we onder andere:
Dinxperlo Halle 11-0
SVO-RKPSC 11-0
TKA-Batavia 19-0
SDZZ-GSV 38 3-10
Hatert – Blauw Wit 2-28
Terwolde-Robur 2-13

Nu komen in het bekervoetbal van de amateurs vaker hoge uitslagen voor maar dit is wel heel extreem.
Dat hij snel kan gaan met de score ook op hoger niveau bewezen de Eagles zaterdag helaas. Want van de 45e t/m 57e minuut kregen ze in 15 minuten tijd 4 doelpunten tegen. En als je dat doortrekt naar een hele wedstrijd dan kom je op 24 doelpunten uit maar gebeurde in Leeuwarden gelukkig niet.

Bij een uitslag van 28-2 valt geen commentaar te verzinnen, hooguit dat het heel bijzonder is dat de verliezende partij er nog twee heeft gemaakt.

Dertig doelpunten in een wedstrijd is natuurlijk heel veel maar het kan altijd nog beter of liever gezegd erger.
Het derde elftal van Eli uit Lieshout won namelijk van het tiende van Sparta 25 uit Beek en Donk met…..55-0!
Sparta had net 11 spelers waarvan er tijdens de wedstrijd ook nog eens drie uitvielen.
De scheidsrechter had zijn handen er vol aan om de score goed bij te houden en de keeper van de winnende ploeg scoorde maar liefst zeven keer.

De vraag is natuurlijk wat dit soort wedstrijden voorn zin heeft en wat het doet met de motivatie van de verliezende voetballers. Het antwoord hierop is simpel: we doen hier helemaal niemand een plezier mee.

Daarom is het amateurvoetbal dringend toe aan een nieuwe spelregel: bij 10 doelpunten verschil einde wedstrijd: ga vervolgens lekker trainen of een onderling partijtje spelen met spelers door elkaar heen opgesteld.
Een dergelijke maatregel zou het plezier houden in het spelletje zeer ten goede komen en dus heel goed zijn voor het gehele voetbal.