De oorlog die Poetin tegen Oekraïne is begonnen is de triestheid ten top, vooral voor de Oekraïense bevolking. Wij kijken in deze column vanuit ons perspectief naar hoe de sportwereld hierop reageert en constateren dat de (kritische) houding tegenover deze oorlogsdaden overwegend positief zijn.

Zo haalde Schalke 04 meteen de naam van de Russische sponsor Gazprom van het shirt: een enorme financiële aderlating voor de club uit Gelsenkirchen, maar dat gevolg accepteerde men direct. De UEFA nam Sint-Petersburg de finale van de Champions League af en heeft die verplaatst naar het Stade de France in Parijs. Ook de snelle Formule 1 auto’s slaan  Rusland dit jaar over; in Sotsji wordt niet geracet.

Niet iedere club is zo principieel als Schalke 04: zo is Vitesse volledig in handen van een Rus. Opzeggen van dit contact zou principieel juist zijn, maar tegelijkertijd het faillissement van Vitesse betekenen. Het zou de eredivisieclubs daarom sieren om gezamenlijk Vitesse te helpen om van deze ‘geldschieter’ af te komen.

Vele malen erger dan de situatie in Arnhem is de houding van de FIFA die Rusland niet wil uitsluiten van het WK. Dat komt dan weer, omdat hun baas Infantino nog een van de weinige vrienden van Poetin is en zelfs een onderscheiding van hem heeft gekregen. Daar moet je maar trots op durven  zijn…

Wij van Boerenverstand zijn erg benieuwd hoe het verder gaat met de kwalificatie voor het WK nu onder andere Zweden, Polen en Tsjechië hebben aangegeven niet meer tegen de Russen te willen spelen. Het mooiste statement zou zijn als Zweden precies het omgekeerde gaat doen als wat de Eagles tegen Ajax deed. Dus niet als leeuwen vechten tot de laatste seconde, maar tegen de Russen als makke schaapjes op het veld gaan staan en zo snel mogelijk in eigen doel scoren. Dan na iedere aftrap dit herhalen en na ieder doelpunt een banknummer laten zien waarop gestort kan worden voor de slachtoffers in Oekraïne. Dan zou de FIFA en Infantino pas echt in hun hemd staan en het zou heel veel geld opbrengen voor de vele slachtoffers in Oekraïne.

 

 

 

De lafheid van de FIFA staat in schril contrast met de enorme moed van enkele Russische sporters. Oud wereldkampioen Garry Kasparov behoort al jarenlang tot een van de weinige criticasters in Rusland en heeft dat al moeten bekopen met een gevangenisstraf. Hij waarschuwt al tijden voor, zoals hij het noemt, ‘de grenzeloze misdaden van Poetin’. De vele naïeve politici in het Westen hadden er goed aan gedaan beter naar hem te luisteren.

Het moedigste signaal kwam van tennisser Andrej Roeblev, de nummer zeven op de wereldranglijst.  Zie hier zijn actie. Hij heeft ook familieleden in Rusland die door zijn actie ernstig gevaar kunnen lopen, des te meer respect voor wat hij deed. Voor ons van Boerenverstand is hij nu al de sportman van 2022. Laten we hopen dat het helpt en dat de oorlog in Oekraïne spoedig afgelopen is.

De FIFA heeft (gelukkig) toch besloten om Rusland van het internationale voetbal uit te sluiten, zowel het nationale elftal als de clubteams. Hierdoor is RB Leipzig al geplaatst voor de kwartfinales!