Paris Saint Germain is eigendom van Nasser AL-Khelaifi, een man wiens vermogen wordt geschat op 11,5 miljard. Deze man heeft economie gestudeerd en wilde daarna proftennisser worden. Op zijn hoogtepunt werd hij zowaar de nummer 995 van de wereldranglijst. Hij werd directeur van de bekende nieuwszender Al Jazeera, minister in Qatar en uiteindelijk voorzitter van Qatar Sports Investments en dat bedrijf nam in 2011 Paris Saint Germain over. Als investeerder heeft deze man met geld gesmeten en de club voert dan ook de uitgavenlijst aan in het internationale voetbal. Totaal is er al zo’n 1,5 miljard uitgegeven en alleen Lionel Messi verdient al veertig miljoen netto op jaarbasis (dat is 770.000 per week). Onvoorstelbare bedragen…

Gelukkig kun je met geld geen titels kopen. In Frankrijk lukt het nog wel om kampioen te worden, maar in Europa grijpen ze steeds naast de hoofdprijs, het winnen van de Champions League. Dieptepunt was het 6-1 verlies tegen Barcelona in maart 2017.

Ook afgelopen woensdag ging het gezelschap weer af: na een fout van de keeper zakte het hele elftal als een plumpudding in elkaar en daardoor kon Real Madrid uiteindelijk winnen. Toneelspelen kunnen ze allemaal als de beste maar als het op karakter aankomt geven de sterren niet thuis. De 3-1 van Real was hiervan het beste bewijs: meteen na de aftrap na de 2-1 viel het derde en beslissende doelpunt.

En waar een grote verliezer is, is er ook een grote winnaar. En dan bedoelen we niet Real Madrid maar onze eigen Danny Makkelie die met zijn team een uitstekende prestatie leverde. Door te durven laten voetballen ontstond er een prachtige wedstrijd, één van de mooiste van de afgelopen jaren. Danny had te maken met 20 goede voetballers die niet zouden misstaan in het theater en met twee keepers die niet bepaald hun avond hadden. Voor Courtois was de 0-1 toch houdbaar, maar voor zijn collega Gianluigi Donnarumma (alleen de naam al)  werd het een echte nachtmerrie toen hij bij de 1-1 de bal op knullige wijze verspeelde. Een volgende editie van Boerenverstand zullen we daarom geheel wijden aan keepers.

Danny en zijn team kregen ook internationaal veel waardering voor hun goede en moedige optreden en dit zal ongetwijfeld nog veel meer belangrijke internationale aanstellingen tot gevolg hebben. Niet alleen de clubs doen het dus goed in Europa, maar ook de arbitrage staat weer goed aangeschreven: chapeau!

 

 

In Parijs dacht men er toch anders over: Heel PSG was woest op de arbitrage: bij verlies is het makkelijk met je vinger naar een ander te wijzen. Echter, een bekend gezegde luidt: “Als je met één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier naar jezelf.” Dat klopt in dit geval maar al te goed: beter had PSG wat meer tijd besteed aan het voetballend vermogen van hun keeper in plaats van de woede te richten op de arbitrage.

Onze welgemeende tip voor Paris Saint-Germain; leer je keeper voetballen of koop deze keeper uit onderstaand filmpje:

Klik hier

Als je dan wordt uitgeschakeld door een keeper die zijn werk met de Franse slag doet, dan valt er tenminste nog wat te lachen!