Gokken op voetbalwedstrijden

Op de wedstrijden in de eredivisie wordt veel gegokt. Dat is al lang niet meer alleen via de oeroude en degelijke Toto maar dat kan op alle mogelijke manieren. De totale omzet is wekelijks meer dan 100 miljoen en dat is vreselijk veel geld. Want reken maar uit: als we uitgaan van 500.000 gokkers is dat al € 200 per persoon.

En er kan op alles gegokt worden bijvoorbeeld in welke minuut Ajax zondag het eerste doelpunt maakt tegen Willem 2. Afgelopen weekend had U veel kunnen verdienen door te voorspellen dat er in de ene vrijdagwedstrijd (Nec – Cambuur 2-3) meer doelpunten zouden vallen dan in de vijf wedstrijden op zondag tezamen waarin maar vier doelpunten vielen. Uw columnist kan zich niet voorstellen dat er in het amateurvoetbal veel gegokt wordt al zou de uitslag Berkdijk tegen Rijen in de zondag standaard 4e klas zuid wat dat betreft verdacht zijn: het werd daar 11-4!! In andere landen is het gokgedrag niet anders en dit wetende moeten we wellicht anders naar sommige gebeurtenissen kijken. Als iemand erop zou gokken dat een speler een teamgenoot rood aansmeert met een schwalbe dan zou dat een geweldige opbrengst geven bijvoorbeeld iets van 1 op 1000. Dit gebeurt nooit hoor ik u denken……maar dan duiken deze beelden op uit de Noorse competitie.

Bekijk ze hier

Het is dat de Noren zulke eerlijke mensen zijn anders zou je bijna denken dat gokkers dit via de keeper zouden hebben geregeld en daarmee hun zakken hebben gevuld.

De verkiezing van Messi tot voetballer van het jaar is ook opmerkelijk. Uiteraard is hij een fantastische voetballer maar had Lewandowski hier niet veel meer recht op? De vraag stellen is hem beantwoorden: uiteraard had hij gekozen moeten worden. Door deze uitslag is deze verkiezing niet meer serieus te nemen en zullen veel gokkers geld hebben verloren.

Maar gelet op het gokken waren de gebeurtenissen bij Belenenses in Portugal het meest verdacht. Daar speelde de plaatselijke trots tegen Benfica en dat werd een bizar duel want door een plotselinge Corona-uitbraak die 17 spelers trof had de thuisclub bij het begin maar 2 fitte doelmannen en 7 veldspelers. Dan zou ieder normaal denkend mens hebben beslist om de wedstrijd niet te laten doorgaan….maar er werd gewoon afgetrapt. En wonder boven wonder scoorde de thuisclub al in de eerste minuut….maar wel in eigen doel. De ruststand was 0-7 en toen de voorzitter van de thuisclub huilend de kleedkamer in kwam kwamen er pas was creatieve gedachten naar boven.

De thuisclub hervatte namelijk de tweede helft met 7 spelers en binnen de minuut deed de meevoetballende keeper zijn enige goede daad: hij ging zogenaamd geblesseerd op de grond zitten en viel uit. Omdat er minimaal zeven spelers in het veld moeten staan werd de wedstrijd gestaakt. Maar hadden ze dit van tevoren niet kunnen bedenken en zeggen dat er maar zes spelers beschikbaar waren?

Het alternatief was om de burgemeester een noodverordening laten uitvaardigen dat er niet gevoetbald mocht worden, of de arbitrage opsluiten in de kleedkamers, of de elektricien een knopje laten omdraaien zodat er geen licht was of de terreinknecht de sproeiers niet laten uitzetten….

Niets van dit alles kwam kennelijk op bij de thuisclub waardoor het er alle schijn van heeft dat deze wedstrijd kostte wat kost door moest gaan en wie zou daar nu belang bij hebben gehad?

De Portugese voetbalbond doet onderzoek, we zijn benieuwd naar de uitkomsten.