Geschiedenis

 

Afgelopen week leek het erop dat ze in Zwolle verstandig waren geworden want ik dacht te lezen dat ze Dick Schneider als coach hadden aangesteld maar dat bleek Dick Schreuder te zijn. Jammer……want een aanstelling van een ras Deventenaar in Zwolle had zeker munitie tot schrijven gegeven! Uw columnist verwachtte overigens dat Dick Schreuder al in zijn eerste wedstrijd tijdens de rust zou worden ontslagen gelet op de 4-0 achterstand tegen Feyenoord maar dat gebeurde voor hem gelukkig niet.

Het voetballen zonder publiek is echt helemaal niks; er was ook een goed spandoek bij Go-Ahead daarover. Grappig was dat onze eigen Wim Bronsvoort de wedstrijd floot met verreweg de meeste (stiekeme) toeschouwers, een mooie derby in de Bollenstreek waar het er af en toe heet aan toe ging, bekijk de beelden:

Op het gebied van arbitrage gebeurde er nog veel meer. Na de wedstrijd Argentinië-Brazilië werden topscheidsrechter Cunha en zijn VAR uit Uruguay voor onbepaalde tijd geschort. De heren hadden volgens de Zuid-Amerikaanse voetbalbond ernstige fouten gemaakt, zo hadden ze een elleboogje gemist. Beelden zie hier.

Dat de scheidsrechter en zijn assistent dit missen is al opmerkelijk maar de VAR dit niet ziet (met beelden uit alle hoeken) is echt een blunder.

Maar het meest opmerkelijke was toch het debuut van een dame als assistent -scheidsrechter in de eredivisie. Bij de wedstrijd Go-ahead tegen  Groningen heeft Franca Overtoom gevlagd en de nederlaag van Go-Ahead lag echt niet aan haar….. Een geweldige prestatie dat ze dit bereikt heeft want fysiek wordt van Franca hetzelfde geëist als van haar mannelijke collega’s. En als je dan als vrouw die testen haalt is dat al een prestatie van formaat immers mannen  zijn nu eenmaal anders “gebouwd” dan vrouwen. Dan zien we bijvoorbeeld al als we naar de 100 meter hardlopen wereldrecords kijken: voor mannen 9,58 (Bolt) en voor vrouwen 10,49 (Griffith-Joyner) toch een fors verschil. Voor Franca allemaal geen probleem want zij heeft zich overal doorheen geslagen met dit debuut als bekroning.

Ze komt overigens uit een echte voetbalfamilie want haar broer is oud voetballer Willy Overtoom en haar zuster Marisca staat als scheidsrechter op de FIFA lijst. Ze was uiteraard veelvuldig in beeld en heel mooi was te zien een “stiekeme” juichkreet van haar via een gebald vuistje toen het doelpunt van Groningen door de VAR werd goedgekeurd, ze had het goed gezien dat het geen buitenspel was. Vanaf hier dan ook de hartelijke felicitaties voor haar!

 

In die wedstrijd Go-ahead-Groningen overigens een zeer opmerkelijk spelregelmoment. In de 78e minuut speelde een Go-ahead speler de bal bewust over de zijlijn omdat er een speler geblesseerd op de grond lag.  De ingooi is dan normaal gesproken voor Groningen die de bal vervolgens dan weer terug geeft. Maar nu werd de ingooi door Go-ahead genomen en het gekke was dat vrijwel niemand protesteerde….een heel apart moment. Er voor de lezers die nu denken dat dit dan vast aan de kant gebeurde waar Franca vlagde: nee dit gebeurde aan de andere kant!

Samengevat: de aanstelling van Dick Schneider in Zwolle zou geschiedenis zijn geweest, maar de prestatie van Franca is nu al geschiedenis.

.

.