Arbitrage in de Formule 1

We zijn in het voetbal heel wat gewend sinds de invoering van de VAR. Wat en hoe er ook wordt beslist: er wordt in ieder geval beslist. En dat is een verademing als je het vergelijkt met de Formule 1 want daar gebeurt ook van alles maar daar lijkt een echte scheidsrechter te ontbreken.

Afgelopen zondag keek uw columnist met dubbele gevoelens naar de wedstrijd in Saoedi Arabië: enerzijds een geweldige wedstrijd op een nieuw fantastisch circuit maar anderzijds kun je de uitbuiting van de arbeiders die er werkten – met gevaar voor eigen leven – niet vergeten. En er wordt sport bedreven in een land waar vrouwen geen enkel recht hebben. Als voetballiefhebbers zullen we verbaasd zijn geweest over de spelregels of liever gezegd het ontbreken ervan. Alles mocht zo ongeveer en als Max ten onrechte een binnenbochtje nam dan moest hij Hamilton weer voor laten gaan. Die had dan weer niet door dat Max hem galant de vrije baan gaf met een botsing als gevolg. En bij een botsing is normaal gesproken degene schuldig die achterop rijdt… maar hier weer niet. En toen Lewis het wel door had dat Max hem de ruimte gaf en er voorbij was haalde Max hem direct daarna weer in en dat alles binnen een paar seconden.

De heren coureurs kunnen nog heel veel leren van de voetballers van Llaneros uit Columbia. Die weten tenminste hoe je een tegenstander de ruimte (en promotie) moet geven, zie hieronder de beelden.

Wedstrijd uit Colombia

Tweemaal was er bij de Formule 1 een herstart: alsof je een voetbalwedstrijd in de 60e minuut bij de stand 3-0 staakt en dan de resterende 30 minuten uitspeelt en dan begint met 0-0. En Max kreeg ook nog vijf strafseconden, dat is in het voetbal geen gele of rode kaart maar meer een penalty tegen voor een overtreding op het middenveld. Bovengenoemde “straffen” werden wel heel bijzonder opgelegd: de FIA deed daarvoor voorstellen  aan Red Bull en het team van Max accepteerde deze. We zien dit al voor ons in het voetbal: de scheidsrechter stelt bij Feyenoord-Ajax aan Ajax voor om een Feyenoorder een rode kaart te geven maar wel een invaller toe te staan zodat beide ploegen met elf spelers verder kunnen……

Op het eind won Hamilton, maar door de volstrekt onduidelijke regels kan deze uitslag nog gecorrigeerd worden c.q. er kunnen nog coureurs gediskwalificeerd worden.

 

Komende zondag zal het WK beslist worden in Abu Dhabi, waar in 2009 voor het eerst een race werd gehouden. Met een welgemeende waarschuwing voor de vele fans van Max: juich niet te vroeg als hij wint want de uitslag kan nog (lang) nadien gecorrigeerd worden.

Toch prettig dat we in het voetbal na het eindsignaal de uitslag wel weten…

.

.

.